A A A

Na današnji dan pre 149 godina turski Ali Riza paša predao je ključeve šest gradova knezu Mihailu. Tim gestom, gradovi Beograd, Šabac, Smederevo, Kladovo, Ljubovija i Užice su oslobođeni od Turaka i zvanično postali srpski. Domaćin ovogodišnje proslave godišnjice je Grad Užice.

Pre 20 godina, gradovi i opštine Beograd, Šabac, Smederevo, Kladovo, Ljubovija i Užice, potpisali su Povelju o bratimljenju. Ove godine njihovi predstavnici su došli u naš grad da zajedno obeleže taj važan dan.

  • Današnji dan je veoma značajan za našu istoriju, jer je tog 19. aprila 1867. godine, turski paša morao da preda ključeve gradova Mihailu Obrenoviću na Kalemegdanu, izjavio je pukovnik Ljubomir Marković, ispred Udruženja potomaka ratnika Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

On smatra da je to, pre svega, bila diplomatska pobeda Mihaila Obrenovića.

- To je dokaz da je Mihailo Obrenović bio prosvećeni vladar koji je uz pomoć mirnodopske politike Ilije Garašanina oslobodio Srbiju od Turaka. Gradovi na Drini, Savi i Dunavu oslobođeni su bez borbe, bez ispaljenog metka, ispričao je Marković koji je rođen u Užicu.

Profesor Sreten Cvetović iz Ljubovije kaže da je ovaj datum važan koliko za srpsku, toliko ia evropsku istoriju.

- Zato je velika čast što možemo i dalje obeležavati ovaj datum i čuvati sećanje na značajne trenutke iz naše istorije, zaključio je Cvetović.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković slaže se da je ovo tradicija koja se mora čuvati.

  • Ovo su datumi povezani sa najvećim žrtvama našeg naroda, i najmanje što možemo je da ih se setimo, rekao je Petković.

Miljka Pilčević, predsednica Udruženja potomaka Major Kosta Todorović misli da bi saradnja između gradova pobratima trebalo da bude veća.

  • Saradnja je za sada razvijena između samih udruženja potomaka ratnika, ali bi trebalo da se podstiče i na nivou samih gradova, objasnila je ona.

N. Tomić-Bogdanović


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži