A A A

Fabrika „Budimka“ u stečaju koja je srećnih godina hranila Požegu narednih meseci preći će put od bankrota do, očekuje se, pokretanja proizvodnje i ozdravljenja. A sve pod kapom Kineza koji će od države besplatno dobiti fabriku i zauzvrat u nju uložiti 15 miliona evra.

Nedavnom posetom kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu potpisan je međudržavni sporazum po kome će vlasnik „Budimke“ postati firma iz provincije Hebei. Đi Ping je „Budimku“ uz „Petrohemiju“ i RTB „Bor“ stavio na listu prioriteta firmi koje žele da preuzmu Kinezi.

– Za 30. septembar zakazano je ročište sa poveriocima na kome će najverovatnije biti proglašen bankrot. Imovina „Budimke“ je oko 1.030.000.000, a dug oko 1.300.000.000 dinara. Ipak, oko 40 odsto dugova je osporeno – kaže za „Blic“ Slavko Dobrić, jedan od troje članova odbora poverilaca, ispred opštine Požega.

Potom će država otpisati deo potraživanja, povezati staž radnicima i bez „repova“ besplatno „prodati“ „Budimku“.

– Kinezi su se obavezali da u firmu ulože 15 miliona evra i okupe oko 1.000 kooperanata iz zapadne Srbije koji će im biti sirovinska baza. Takođe, u provinciji Hebei biće osnovana fabrika vredna 30 miliona evra, koja će poslovati pod brendom „Budimke“ i sokove, marmelade, džemove proizvoditi od robe uvezene iz Srbije – objašnjava Dobrić.
Sporazumom nije definisano koliko će uposliti radnika, ali za pokretanje kapaciteta treba oko 300 ljudi.

Blic

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži