A A A

Društvo

Tradicionalna lovačka smotra trebalo je da se održi 39. put, ali je
odlučeno da ne bude ovog skupa u 2021. godini. Da podetimo, ova
manifestacija okuplja veliki broj lovaca iz Srbije i okolnih zemalja, a
prepoznatljivi događaji tokom poslednjeg vikenda u februaru su hajka na
vuka, takmičenja na strelištima i druženje učesnika. Prethodni sabor
organizovalo je Lovačko udruženje Zlatibor, uz podršku Ministarstva
poljoprivrede (Uprava za šume i lovstvo), Opštine Čajetina i Turističke
organizacije Zlatibor uz dobru saradnju sa Parkom prirode Zlatibor.

Lovačko udruženje iz Čajetine sprovodi projekat reintrodukcije jelena u
lovište Zlatibor i prema njihovim najavama dolazak prvih jedinki očekuje
se u aprilu.

         Ambasadori Egipta i Češke republike u poseti Zlatiboru           

                    Povodom otvaranja „Gold Gondole“ na Zlatiboru, koja  spaja centar Zlatibora sa planinskim vrhom Tornik i predstavlja najdužu gondolu tog tipa na svetu, u poseti Zlatiboru boravili su ambasadori Egipta i Češke republike u Beogradu.Ambasadri su pored vožnje gondolom boravili na ski-centru Tornik, dok je Turistička organizacija Zlatibor organizovala izlete do Stopića pećine I gostiljskih vodopada.

                    Srbija poseduje izvrsne potencijale za turizam i veoma je hrabro nastaviti ulaganja u ovim vremenima pandemije. Vreme koje nam dolazi potraživaće nove ideje za oporavak svih grana privrede, a posebno turizma i zato bismo trebali zajedno razmatrati nove modele dodatnog  aktiviranja u ovom sektoru – rekao je gospodin Kuhta kome je tokom obilaska Stopića pećine prezentovan značaj čeških speleologa, koji su jedini uspeli da istraže pećinu od ulaza do ponora trnavskog potoka i po čijim je nacrtima iz osamdesetih godina nastavljeno dalje istraživanje I uređenje Stopića pećine. Egipat i Srbija imaju tradicionalno iskrene i prijateljske odnose. Prošle godine, Egipat je po prvi put učestvovao na sajmu turizma kao država partner i nastaviće da ostvaruje ambiciozne planove kada je ekspanzija turizma u pitanju. Srećan sam što smo uspeli da prenesemo poruku da Srbiju od mora avionom deli gotovo isto vreme koliko do skijanja na Zlatiboru automobilom –  izjavio je ambasador Alguvejli misleći na ostvarenu komunikaciju i predloge saradnje egipatskih investitora sa opštinom Čajetina u oblasti zdravstvene nege koja uključuje centar Čigotu i slične specijalizovane wellness centre na Sinaju.

Posle kratke i teške bolesti, preminuo je naš dragi kolega, prijatelj  i legenda sportskog Užica Dragomir Žunić Žuna.

Dragomir Žunić je pre novinarske karijere bio sportista, poznati atletičar. Kao član AK „Crvena Zvezda“ postizao je vrhunske rezultate i osvajao brojne medalje. Bio je 1980. godine kandidat za Olimpijske igre u Moskvi. Njegove discipline bile su srednje i druge pruge 5.000 i 10. 000 metara.

Dragomir Žunić je prvi užički atletičar koji je nosio plavi dres sa državnim grbom.

„U proleće 1973. plavokosi sedamnestogodišnji mladić sa Carine Dragomir Žunić Žuna je obradovao sportsko Užice. Kao član Atletskog kluba „Titovo Užice“ uspeo je da zauzme mesto u jugoslovenskoj atletskoj reprezentaciji na Balkanskom krosu, koji je na samom kraju meseca marta održan u Instambulu. Žuna, koji je u to vreme išao ŠUP gde je učio frizerski zanat, je trčao na 4000 metara za juniore. Mladom Dragomiru Žuniću je ove 1973. godine pošlo za rukom što do tada nije nijednom užičkom atletičaru, Žuna je obukao plavu majicu sa državnim grbom Jugoslavije.

Danas „onog Žunu“, kako ga jednom prilikom nazva poseban Užičanin legendarni Slobodin navijač Ljubo Dubljanin, Užičani poznaju kao jednog od najuspešnijih užičkih televizijskih sporskih novinara. Taj deo svoje karijere Žuna je započeo na Radio Užicu i TV 5 Užice uspešno prenoseći utakmice i vodeći emisiju „Lice sporta“, – ovako piše Predrag Kovačević, na sajtu Užičanstveno, podsećajući nas na Žunine uspehe u atletici i sportsko novinarstvo.

Žunić je iz zdravstvenih razloga morao je da napusti atletiku, a potom se oprobao u sportskom novinarstvu.

Njegova novinarska karijera počela je u lokalnim medijima, „Vestima“ Radio Užicu, TV 5, TV Lav, TV Alfa, bio je dugogodišnji dopisnik „Sporta“, a do kraja ostao veran televiziji, radeći na užičkoj TV 5 kao komentator fudbalskih i odbojkaških utakmica.

Dragomir Žunić Žuna biće sahranjen u rodnom Užicu. Sahrana je u subotu, u 14 časova, na groblju Dovarje.

 

 

U sredu, 13. januara 2021. godine, počinje ski sezona na Torniku. Za skijaše i bordere biće otvorena plava staza. Radno vreme ski centra je svakog dana od 09.00 do 16.00 časova.

JP "Skijališta Srbije" preduzela su neophodne mere kako bi se obezbediliuslovi za bezbedan početak sezone i bezbrižno skijanje. Na ski centru se strogo poštuju sve propisane epidemiološke mere, pa za otvaranje ski sezone neće biti organozovani muzički i drugi zabavni događaji.

U Info centru na Zlatiboru postavljen je uređaj za beskontaktno preuzimanjeski karata.U Info centru Turističke organizacije Zlatibor, koji se nalazi na Kraljevom trgu, postavljen je uređaj "PICKUP BOX" na kome se mogu podić I ski karte kupljene preko web shop-a Skijališta Srbije. Uređaj će biti dostupan u okviru radnog vremena Info centra, svakog dana od 09.00 do 17.00 časova.

Karte koje su kupljene preko web shopa mogu se na jednostavan način beskontaktno preuzeti preko ovog uređaja skeniranjem vaučera koji dobijate na svom telefonu. Skeniranjem QR koda, karte se izrađuju automatski.

Još jedan "PICKUP BOX" uređaj postavljen je i na Ski centru Tornik, a karte je moguće preuzeti i tradicionalnim putem, na prodajnim mestima ski centraPP