A A A

U prvoj godini realizacije projekta na području Zlatiborskog okruga u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, dodeljena je oprema za početak biznisa za osam mladih i žena u vrednosti od 7.500 dolara po preduzetniku. U drugoj godini kroz ovaj projekat sa istim sredstvima podržano je sedam preduzetnika.

Mini sajam start ap kompanija i poslovni susreti privrednika koji su učestvovali u projektu „Podrška razvoju privatnog sektora“, održani su početkom novembra u Leskovcu. Tom prilikom se čulo koliko mala i srednja preduzeća mogu da znače za razvoj južne i jugozapadne Srbije. Zahvaljujući ovom projektu koju sprovodi Razvojna agencija Srbije u saradnji sa USAID i partnerskim agencijama u tri grada i devet opština selektovana su 122 mikro, mala i srednja preduzeća koja su dobila finansijsku podršku i podršku u vidu obuka, konsaltinga i monitoringa.

Projekat „Podrška razvoju privatnog sektora“ vredan je 4,1 milion dolara a finansiraju ga Sjedinjenje američke države preko misije Američke agencije za međunarodni razvoj. Pored velike pomoći koja je ovim sredstvima obezbedila otpočinjane sopstvenog biznisa i otvaranje novih radnih mesta, ovi susreti su poslužili i za međusobno upoznavanje i ostvarenje poslovne saradnje učesnika projekta što će uticati na unapređenje i razvoj novootvorenih  preduzeća.     

Podršku ovom projektu i pre svega privrednicima pružio je i američki ambasador Kajl Skot, obraćajući se novinarima na dobrom srpskom jeziku.

- U Americi mala i srednja preduzeća imaju najveći broj novih radnih mesta, tako da je to veoma važna oblast zato što su najaktivniji i najfleksibilniji,- rekao je Skot. On je učesnicima dodelio sertifikate o završenoj obuci, obišao sajamski prostor, razgovarao sa korisnicima dodeljenih sredstava.

Tokom posete američkom ambasadoru je uručena organaska hrana proizvedena na našim prostorima. Najviše mu se dopao ajvar, koji je imao priliku i ranije da proba i izjavio da bi komotno mogao da se posluži i u Beloj kući.

U Jablaničkom i Pčinjskom okrugu finansijsku i nefinansijsku podršku dobilo je 68 malih i srednih preduzeća i preduzetnika, 17 firmi u oblasti omladinskog i ženskog preduzetništva i dva klastera.

U prvoj godini realizacije projekta na području Zlatiborskog okruga dodeljena je oprema za početak biznisa za osam mladih i žena u vrednosti od 7.500 dolara po preduzetniku. U drugoj godini kroz ovaj projekat sa istim sredstvima podržano je sedam preduzetnika.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović saopštio je podatak iz istraživanja, da 80, pa čak i do 85 odsto malih i srednjih preduzeća opstaje u prve dve godine rada, što je probni period, kada se vidi da li određeno preduzeće ima snagu da opstane.

Direktor Razvojne agencije Srbije Željko Sertić je istakao da  se srpska Vlada zalaže za politiku regionalnog razvoja, te da se zato i opredelila za podršku projektima malog i srednjeg biznisa.

DETALJNIJE O PROJEKTU

Sjedinjene Američke Države, preko Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, i Vlada Republike Srbije preko Nacionalne agencije za regionalni razvoj i akreditovanih Regionalnih agencija za razvoj Zlatibor, Kraljevo, Novi Pazar i Leskovac sprovodiće u narednom periodu projekat podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Osnovni cilj je unapređenje razvoja sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i  povećanju prodaje, unapređenju izvoza i kreiranju novih radnih mesta u sledećim sektorima: agrobiznis, laka i tekstilna industrija.

Pružanjem finansijske i nefinansijske pomoći, u odabranim sektorima, projekat će podržati razvoj u 12 opština i gradova južne i jugozapadne Srbije. Reč je o opštinama Vranje, Leskovac, Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

Kroz različite vidove pomoći 120 privrednih subjekata će biti potpomogunuto  kroz treninge, savetovanja, mentoring, zatim, pomoći izvozno orjentisanim preduzećima kroz edukacije i kod nastupa na međunarodnim sajmovima, kao i kroz pružanje različitih vidova tehničke pomoći uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda poslovanja, novi dizajn proizvoda i ambalaže, izrada i implementacija specijalizovanog softvera i sl.

Najmanje četiri udruženja/klastera biće podržano kroz edukacije, tehničku pomoć, bespovratnu finansijsku pomoć (grantove) i nastupe na inostranim sajmovima, pre svega u sferi omladinskog  i ženskog preduzetništva.

Predviđena je sveobuhvatna  podršku za pisanje biznis planova, takmičenja i bespovratne pomoći za finansiranje naboljih poslovnih ideja,dodatnih treninga, savetovanja i mentoringa za novoosnovane privredne subjekte.

Projekat će pojačati i učvrstiti veze između MSPP u odabranim oblastima i organizacija koje pružaju podršku poslovanju na nacionalnom i regionalnom nivou, putem stalne komunikacije između odabranih privrednih subjekata i NARR (i njene saradnje sa akreditovanim regionalnim agencijama sa odabranih regiona, Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza i ostalim nacionalnim telima od značaja za razvoj sektora MSPP).

Tekst i foto:Z.Lazić

 

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži