A A A

Nezaposleni koji započnu sopstveni biznis osnivanjem preduzetničke radnje od sledeće godine biće šest meseci oslobođeni poreza i doprinosa na zarade, a godinu dana će plaćati i niži porez na dobit i niže neporeske namete.

Ove povlastice za početnike u biznisu predviđene su nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije i akcionim planom koji je usvojila Vlada Srbije, a za čiju je primenu potrebna izmena nekoliko zakona, na čemu će raditi Ministarstvo finansija.

Ivan Radak, savetnik u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) rekao je za “Kurir” da na taj način država početnicima u biznisu olakšava da stanu na noge, a ne da beže u sivu zonu kad shvate da nemaju dovoljno prihoda da plate sve namete.

– To neće biti nikakav izdatak za državu jer im ona već plaća zdravstveno osiguranje preko biroa. NALED je predložio da se svi rokovi za povlastice produže na godinu dana dok se početnici ne snađu na tržištu i počnu pozitivno da posluju i uplaćuju porez na dobit i doprinose u budžet – ističe Radak.

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži