A A A

Turistička organizacija regije Zapadna Srbija izgradiće i opremiti deset vidikovaca na području Bajine Bašte, Užica, Ivanjice, Arilja, Požege, Kosjerića, Nove Varoši, Prijepolja, Sjenice i Čajetine.

Za izgradnju vidikovaca, Ministarstvo turizma je obezbedilo šest miliona dinara, a novac će biti raspodeljen u zavisnosti od projekata koje su dostavile lokalne samouprave.

Novi sadržaji trebalo bi da doprinesu atraktivnosti turističke ponude na tom području, a vidikovci bi trebalo da budu izgrađeni i opremljeni do kraja ove godine.

Prvi od njih, najverovatnije, biće izgrađen u Bajinoj Bašti, pošto je tokom javne nabavke  izabran izvođač radova. Za izgradnju i opremanje ostalih devet vidikovaca, tender je u toku i traje do 16.septembra.

U Užicu, vidikovac će biti na Velikom Zabučju, odakle će se videti panorama grada, Stari grad i reka Đetinja. Na toj lokaciji postoje sto i klupe, a planirana je izgradnja platoa na kome će biti postavljen teleskop, kao i kamere za video nadzor.

U Ivanjici, vidikovac će biti četiri kilometra od grada, pored regionalnog puta Ivanjica-  Sjenica, dok je u Arilju planirano postavljanje vidikovca na izletištu Klokoč.

Vidikovac u Kosjeriću biće na Kozomoru, na nadmorskoj visini od 993 metra, u Novoj Varoši na Vjetreničkom kršu, a u Prijepolju na vrhu brda Sokolica.

Na području Sjenice, vidikovac će biti na Orlovištu, petnaestak kilometara od tog grada, iznad meandara i ledene pećine, a nasuprot vidikovca Molitva. Sa tog mesta, nadmorske visine od 1.150 metara videće se meandri i kanjon reke Uvac, jezero sa svojom najvećom atrakcijom - kolonijom beloglavih supova, a biće postavljen i teleskop. Na vidikovcu Gradina kod Požege, takođe će biti postavljen teleskop. 

Izvor: eKapija Foto:TO Užice i Radio Prijepolje

 

 

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži