A A A

U Srbiji su danas počeli vanredni parlamentarni, redovni pokrajinski i lokalni izbori. Glasačka mesta otvorena su, kako je i predviđeno, u sedam časova.

Građani Srbije biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najveći broj lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati tamošnjim skupštinama nisu istekli.

Na parlamentarnim izborima će se za 250 mesta nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata.

Ukupan broj birača u Srbiji  je 6.739.441.

Biračko pravo  u Užicu moći će da ostvari 68.009 glasača koliko je upisano u birački spisak.  Na izborima u Užicu učestvovuje osam izbornih listi sa ukupno 343 odborničkih kandidata što je za 150 kandidata manje nego pre četiri godine. Prema informaciji iz Gradske izborne komisije sva biračka mesta su otvorena na vreme.

Na biračkom mestu je zabranjeno korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, a ako se u toku glasanja naruše pravila, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja.

IZLAZNOST

Prema podacima RIK-a do 10 sati u Srbiji je glasalo 8,5 %. Na izborima održanim 2014. godine u isto vreme zabeležena je izlasnost od 9,06%.

Po podacima iz CESID-a do 9 sati je glasalo 5,2%, dok je na izborima pre dve godine izlaslnost bila 5,3%.

Prema podacima Gradske izborne komisije u Užicu je 10 sati glasalo 7,73 odsto birača.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži