A A A

Ministarstvo kulture i informisanja poziva urednike i novinare da odmah prekinu objavljivanje senzacionalističkih sadržaja o zločinima i tragedijama u Srbiji, kojima su u proteklih nekoliko nedelja na najgrublji način kršili novinarsku etiku i vređali žrtve i njihove porodice.

Pored nepridržavanja novinarskog kodeksa i ometanja istrage, javnost i Ministarstvo posebno zabrinjava činjenica da se na naslovnim stranicama objavljuju uznemirujući i krajnje neprimereni sadržaji i fotografije, sa naročito štetnim uticajem na decu.

Izveštavanje u skladu s profesionalnim standardima i kodeksima i zaštita maloletnih lica ne predstavljaju samo zakonsku, već i moralnu obavezu svih aktera na medijskoj sceni.

Ministarstvo kulture i informisanja iskoristiće sve raspoložive mere kako bi sankcionisalo bilo koji oblik kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima.

Istovremeno, Ministarstvo insistira da samoregulatorna i regulatorna tela, u skladu sa svojim nadležnostima, odmah reaguju na sve slučajeve senzacionalističkog izveštavanja kojima se uznemirava javnost, nanosi dodatni bol porodicama žrtava i remeti zvanična istraga, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja..

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži