A A A

U prvoj polovini 2016. godine 108 od 166 lokalnih samouprava raspisalo je 122 konkursa za projektno sufinansiranje medija. Prema podacima Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, ukupna sredstva predviđena za te svrhe iznose 8,6 miliona evra, što je gotovo jednako sredstvima planiranim za celu prošlu godinu.

Koalicija je uočila nepravilnosti u 55 javnih poziva od kojih je najveći deo, njih 42, nakon reagovanja ispravljen u usklađen sa Zakonom i Pravilnikom.

Najviše novca za konkurse predvideo je Grad Niš – 68 205 000 dinara, dok je Grad Novi Sad izdvojio 55 502 000 dinara. Najmanje sredstava za medijske projekte opredelila je Opština Golubac, samo 237 000 dinara, a prati je Opština Doljevac sa 300 000.

Konkursi Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje medijskih projekata u šest kategorija trajali su od 1.  do 31. marta, a za njih je ukupno predviđeno 262 miliona dinara. Zbog odluke ministarstva da po isteku roka za sprovođenje konkursa zatraži pojašnjenja o kriterijumima kojima se rukovodila komisija na Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za elektronske medije, 158 miliona dinara mediji još nisu dobili.

Podsećamo, Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja predviđeno je da opštine i gradovi u toku godine raspišu konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja, navodi pres služba UNS-a

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži