A A A

Odluka tehničkog ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, da po sopstvenom nahođenju prepravi predlog stručne komisije za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u kategoriji elektronskih medija, predstavlja čin ozbiljnog ugrožavanja i obesmišljavanja medijskih reformi u Srbiji.

Dva stuba medijskih reformi - izlazak države iz medijskog vlasništva i sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja kroz stručne komisije – sada su se potpuno urušila: državni mediji su postali partijski, a ministar je legalizovao da novac medijima dodeljuju političari u skladu sa svojom nekontrolisanom voljom, a ne medijski stručnjaci.

Na lokalnom nivou je i inače bilo ogromnih problema sa sprovođenjem konkursnog sufinansiranja i u prošloj i u ovoj godini. Ovom odlukom tehnički ministar je poslao poruku nižim nivoima vlasti da su medijski zakoni i stručne komisije samo ukras za međunarodnu zajednicu i šarena laža za domaću javnost i da se ne treba pridržavati njihovih odluka, što će, sigurni smo, biti dočekano sa velikim odobravanjem od strane lokalnih vlasti, navedeno je saopštenju medijskih udruženja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) 

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) 

Poslovno udruženje Lokal pres (LP)

Beograd-Kragujevac-Novi Sad, 27. jula 2016.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži