A A A

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava veliku zabrinutost povodom presude Vrhovnog kasacionog suda kojom je lice pravosnažno osuđeno za krivično delo ugrožavanja sigurnosti novinara – oslobođeno krivice.

Najviši sud je preinačio pravosnažnu presudu Osnovnog suda i Višeg suda u Nišu kojom je Milutinu Iliću, zajedno sa još dvojicom osuđenih, izrečena uslovna kazna zatvora od šest meseci, zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, propisanog Krivičnim zakonikom, u članu 138.

U obrazloženju presude Vrhovnog kasacionog suda navodi se da „iz činjeničnog opisa radnje okrivljenog Milutina Ilića date u izreci prvostepene presude ne proizlazi da je okrivljeni oštećenom uputio ozbiljnu i konkretnu pretnju da će napasti na život i telo odnosno ozbiljno mu nauditi“.

Niški sudovi, u prvostepenoj a zatim i potvrđenoj, pravosnažnoj presudi, presudili su da je Ilić počinio delo ugrožavanja sigurnosti time što je novinaru i glavnom i odgovornom uredniku portala Južne vesti Predragu Blagojeviću u telefonskom razgovoru uputio reči pretnje: „da ste takvu stvar objavili u Americi, da li biste živi dočekali jutro?“. 

NUNS po ko zna koji put ukazuje da učestala sudska tolerancija ozbiljnih pretnji upućenih novinarima ohrabruje nasilje prema medijskim radnicima. Prema evidenciji NUNS-a, u 2014. u Srbiji je bilo 11 verbalnih napada i pretnji novinarima dok je u prošloj godini taj broj utrostručen.

Neobjašnjiva je tužilačka i sudska tolerancija koja, na primer, preteće poruke „dao bih ti ja metak u čelo“ ili „treba vas zapaliti“ ne smatra krivičnim delom ugrožavanja sigurnosti već slobodom izražavanja.

Ovim povodom NUNS ponavlja inicijativu da se organizuje ozbiljna stručna rasprava u kojoj bi sudije, tužioci, advokati i drugi pravni eksperti raspravili pitanje pravne kvalifikacije pretnje koja postaje dominantni metod pritiska na slobodu informisanja i izražavanja u Srbiji.

Sekretarijat NUNS-a

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži