A A A

Novinarka Insajder.neta bila je fizički sprečena da na Kopaoniku uzme izjavu od Nikole Nedeljkovića, direktora Beograda na vodi, istražujući priču o kupoprodajnim ugovorima za stanove u ovom neizgrađenom kompleksu. Brankica Stanković kaže da su vest o tome prenele samo televizije N1 i B92, kao i dnevni list Danas.

"Zašto to nije bila vest? Zato što je u pitanju novinarka Insajdera ili zato što je u pitanju direktor Beograda na vodi? I tu se pokazala ta novinarska solidarnost, kao što se pokazala i u slučaju akcije “Novinari ne kleče”, kaže urednica Insajdera.

Prema njenom mišljenju, iskazivanje novinarske solidarnosti na protestima ispred Vlade Srbije je pogrešan način jer ne menja odnos novinara prema profesiji, kao ni odnos vlasti prema novinarima.

-Pogrešno je da novinari svoj stav pokazuju na protestima. Nisam bila na tim protestima, niti ću ići, to nije posao novinara-, kaže Brankica Stanković i dodaje da je Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, u pravu kada kaže da novinari ne kleče kada se nađu ispred zgrade Vlade Srbije u sedam  uveče kada nema nikoga, ali da se tako ne ponašaju u svojim redakcijama.

-Hajde da pokažemo solidarnost tako što će svi mediji svakog dana o zahtevima inicijative “Novinari ne kleče” praviti priču, da nađemo dokaze, da prikupimo razna saznanja. U tom slučaju ne postoji ta vlast koja će to ignorisati i reći “baš me briga”. Ali kada napišete zahteve na papiru i tražite neke sastanke, onda od toga nema ništa-, rekla je Stanković.

Ona kaže da novinari kleče i da se to vidi na svakom koraku i pita šta građani imaju od toga što se novinari okupljaju na protestima ako to ne pokazuju u svom svakodnevnom radu.

-Prvo treba novinari da se probude i kažu da treba da rade u interesu javnosti. Kakav treba da budete čovek, da u danu kada je preminuo Dragan Nikolić pozovete Milenu Dravić da dobijete potvrdu i objavite da je potvrdila kroz suze? Ponekad me bude sramota, eto to su mediji danas. Ne zanima ih interes javnosti, zanima ih tiraž, zanima ih što veći rejting. Naravno postoje izuzeci-, objašnjava Brankica Stanković.

Upoređujući stanje u medijima u odnosu na vlasti koje su se smenjivale, Brankica Stanković kaže da ništa nije počelo od juče.

-Ne vidim razliku kada uporedim vreme Tadića i sada. Miroslav Mišković je zbog emitovanih emisija o njemu u to vreme ukidao reklame na TV B92. U vreme kada su čak i redakciji B92 u sali novinari Mlađana DInkića zvali "gospodarom svemira" mi smo emitovali serijal o iznošenju novca na Kipar. Mediji su bili najslobodniji u vreme Vojislava Koštunice, ali to vreme je bilo obeleženo temom ubistvo premijera kada su oni javno rekli da prekidaju saradnju sa B92 i niko se osim nas nije bunio. Oni su jednostavno ignorisali medije. To je bila diskreditacija, diskriminacija i cenzura. Prvi su počeli da dele novinare na strane plaćenike, izdajnike i patriote. Kada je Demokratska stranka došla na vlast počelo se sa ekonomskim pritiscima, a svi se sada prave kao da niko nikada nije znao da su marketinške agencije stavile pod svoju kontorlu sve medije još tada, a ovo koji su danas na vlasti to su dodatno usavršili-, kaže Stanković i naglašava da ne postoji novinarska solidarnost i odgovornost novinara.

Izvor: N1


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži