A A A

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorilo je danas da su i u izveštaju Zaštitnika građana uočene nezakonitosti u radu Ministarstva unutrašnjih poslova i potvrđene sumnje da su prema novinarima sprovođene mere i postupci koji narušavaju njihova građanska i profesionalna prava.

NUNS smatra da je nedopustiva praksa da službenici MUP do informacija o aktivnostima novinara dolaze na način koji je opisan u izveštaju Zaštitnika građana jer je to u suprotnosti sa osnovnim pravnim i demokratskim načelima svakog modernog društva i predstavlja relikt nekih prošlih vremena.

Uprkos utvrđivanju činjenice da u konkretnom slučaju nije bilo prisluškivanja, saopštavanjem neproverenih, poluistinitih i neformalnih informacija, pribavljenih na nezakonit način, kao službenih podataka, ministar Nebojša Stefanović je ozbiljno ugrozio ugled MUP i prekršio Ustavom garantovano pravo građana na istinito, potpuno i objektivno informisanje, navodi se u saopštenju NUNS.

NUNS zbog toga insistira da MUP u potpunosti sprovede preporuke Zaštitnika građana i onemogući ubuduće zloupotrebu ovlašćenja svih pripadnika ministarstva, uključujući i samog ministra unutrašnjih poslova, dodaje se u saopštenju.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži