A A A

Danas  se navršava 22 godine od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović, a budući da do danas taj slučaj nije rešen, iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) poručili su da neće prestati da zahtevaju od naležnih da ubicu izvedu pred lice prave.

NUNS konstatuje da je ubica Dade Vujasinović na slobodi uprkos, kako navode, više puta obnavljanim istragama, veštačenjima i obećanjima nadležnih državnih organa.

U saopštenu tog udruženja se od policije, tužilaštva i pravosuđa Srbije zahteva da konačno razreše ovaj zločin.

"Od nadležnih državnih organa zahtevamo i da utvrde i javno saopšte ko je svih ovih godina opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dve decenije držao javnost u zabludi da se novinarka ubila", poručuju iz NUNS-a.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu, a prvobitnom istragom utvrđeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali.

Ponovljenim veštačenjima, početkom 2008, odbačena je verzija o samoubistvu, a Okružno tužilaštvo januara 2009. pokrenulo je pretkrivični postupak.

Slučaj smrti Dade Vujasinović jedan je od prvih koji se našao na onlajn platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, koja je pokrenuta u aprilu 2015.

"Srpske vlasti nisu preduzele sve potrebne mere kako bi se rasvetlile okolnosti smrti novinarke nedeljnika Duga", navodi se u ovom dokumentu sa oznakom prvog stepena hitnosti, što je oznaka za najteže povrede bezbednosti novinara i novinarstva.

Ministarstvo pravde Srbija prosledilo je krajem septembra 2015. dokaze u vezi sa smrću novinarke Radislave Vujasinović Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu za potrebe superveštačenja.

Radislava Dada Vujasinović rođena je 10. februara 1964. u Čapljini, Hercegovina. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, 1987. godine. Posle završenog fakulteta radila je kao novinar Privrednog pregleda, a potom u magazinu Duga.

Godine 1993. postala je član uređivačkog kolegijuma tog magazina. Za reportaže sa slavonskog ratišta te godine je dobila nagradu "Svetozar Marković", koju dodeljuje Udruženja novinara Srbije.

Zbog svojih istraživačkih tekstova o sprezi kriminala i politike, dobijala je pretnje, ucene i sudske tužbe.

Izvor: Tanjug


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži