A A A

Novinarska udruženja u Srbiji obeležavaju Svetski dan slobode medija akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine", kako bi najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinara u Srbiji.

Udruženje novinara Srbije pozvalo je, povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija, sve novinare i medijske radnike da se sutra od 11.55 do 12 sati pridruže simboličnoj međunarodnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", kako bi najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji.

UNS je tim povodom objavio Proglas, u kome se navodi da je sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena, jer novinarstvo nije bilo u težem ekonomskom položaju u novijoj istoriji.

"Izlazak države iz vlasništva u medijima, lokalne vlasti iskoristile su za drastično smanjenje finansiranja medija i tako izvršile dodatni pritisak na njihovu slobodu", ističe se u Proglasu, koji će biti pročitan tokom pet minuta gromoglasne tišine.

Zato što Zakonom o javnom informisanju i medijima nisu propisane kaznene odredbe, 30 opština i gradova i 17 gradskih opština prošle i ove godine za projektno sufinansiranje medija nisu izdvojili ni dinar, navodi UNS.

U Proglasu se konstatuje i da je Agencija za privatizaciju onemogućavala da neprodati mediji pripadnu zaposlenima bez naknade kako predviđa Zakon, pa je bilo potrebno da Skupština usvoji autentično tumačenje Zakona.

Zbog nesprovođenja Zakona zaposleni u 18 medija trpeli su, a i dalje trpe, veliku štetu. Zbog privatizacije oko 1.000 novinara i medijskih radnika ostalo je bez posla, a neki od njih i bez zakonskog prava na socijalni program", ističe se u Proglasu.

Kako se navodi, UNS zahteva da Vlada pokrene postupak za izmene Zakona o javnom informisanju i medijima, kako bi obaveza svih nivoa vlasti bila da raspisuju konkurse za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja.

UNS zahteva i da Vlada što pre reši status Novinske agencije Tanjug imajući u vidu činjenicu da zaposlenima nakon neuspele prodaje nije ponuđeno zakonsko pravo na prenos kapitala bez naknade.

"Vlada mora da ima u vidu i da Tanjug s daleko manjim brojem ljudi uspeva da se održi na tržištu", naglašava se u Proglasu.

UNS, takođe, traži da Vlada na dnevni red stavi izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije: Izveštaj o vlasničkoj strukturi i kontroli medija, Izveštaj o mogućem uticaju javnog sektora na medije oglašavanjem, kao i Izveštaj Saveta o pritiscima i kontroli medija (izveštaj Verice Barać).

U Proglasu se traži i da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad počne da radi svoj posao i kada su u pitanju 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije umesto što godinama bez rezultata, po prijavi NUNS-a, istražuje odgovornost novinara osumnjičenih za pripremu i organizovanje ratnih zločina i genocida.

UNS, takođe, podržava rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i njene napore da se pronađu ubice naših kolega Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i rasvetle okolnosti smrti Dade Vujasinović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je sve novinare i elektronske medije da u pet minuta do 12.00 sati isključe ton i zamrače ekrane, i tako se pridruže simboličnoj međunarodnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine".

U proglasu, NUNS ističe da su država i vlast dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad u interesu građana, bez pritisaka i cenzure.

Stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca, navodi NUNS i dodaje da je stotine medijskih radnika otpušteno sa posla u toku 2015. godine, a hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, isplaćuju se ponižavajuće niske zarade.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine je u saopštenju ukazao na važnost solidarnosti unutar novinarske profesije, kao i na saradnju novinarskih i medijskih organizacija s nevladinim i međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode izražavanja.

Udruženje je upozorilo na nizak nivo medijske i kulturne pismenosti, zbog čega građani u većini ne prepoznaju društveni značaj kvalitetnih medijskih sadržaja.

Misija OEBS-a u Srbiji i NUNS će u Domu omladine, obeležiti Svetski dan slobode medija debatom na temu "Očuvanje javnog interesa kroz zaštitu novinarske privatnosti i novinarskih izvora".

Međunarodna organizacija "Fridom haus" je ocenila da je sloboda medija u svetu prošle godine opala na najniži nivo u poslednjih 12 godina a Srbiju je označila kao delimično slobodnu zemlju.

Odlukom iz 1993. godine, Generalna skupština UN proglasila je 3. maj za Svetski dan slobode medija kako bi podigla svest država članica o važnosti medijskih sloboda.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži