A A A

Gotovo je!  Već su nas ubedili da smo lenji, nesposobni i neposlušni da nemamo inicijativu i da smo u poslovicu ušli kao ljudi koji “čekaju posao”! Ne bih da demantujem, nisam dovoljno protestant da ginem za 20.000 dinara mesecno, niti da radim tri posla da bih platila struju i internet, ali za cigarete mogu da zapnem! Onako, Veberovski!

Piše: Mirjana Petrović

Znam kako se živi bez partijske knjižice, na privatnom i na državnom poslu,  sa legalnom fakultetskom diplomom i sa mozgom širim od uspostavljenog sistema. Umem da živim i bez doktorata! Ne varam sistem, mada mu se podsmevam a i sebe ne štedim, niti se zavaravam da će i ovo proći,  posle najavljenih izbora. Naravno da će i dalje  da me ubedjuju da sam kriva sto ne živim bolje,  da ne vidim koliko se oni trude i rade, po cenu sopstvene prostate, sve da bi meni bilo ihaaaj, kolko malo sutra!

O čemu je ovde reč! O tome da su optužbe besmislene, koliko i oni koji ih ispaljuju,  citirajući onog koji ih prvi izrekao! I da ruženje sopstvenog naroda ide dotle, da nas ministri lično pakuju za beli svet “ako nam se ovde ne svidja.”

Sve smo videli i čuli i pošteno platili porez!  I nismo ih najurili, kad god su nam ih izrekli u lice. A lica su nam ko u onih radnica u Vranju, što su ih  upropastili, kupili, otvorili, zatvoril,  pa opet otvorili jer je dosao premijer i platio iz budžeta, da ih prime! Sve onako grupno,  srećne na slici!

Ta vranjanska slika radničkog entuzijazma, sa italijanskim vlasnikom, uz obilatu pomoc države Srbije, naš je najoriginalniji selfi. Stanje nacije i radenika. I države, naravno! Kao I bivši radenik Matijevića! “Oću da kazem, oću da demantujem, oću da pozdravim roditelje, bivše poslodavce i njihovu familiju! Naterali me da lažem, poreknem,  uzmem pare i slikam se za novine!” Oskara  za meso koje je jedan dan živelo kao Karadjordjeva šnicla! Naravno, i za medijsku slavu na društvenim mrežama.

Eno ga I Mali u društvu sa Miškovićem, pijuckaju  šampanjac!  Neko iz apsane, neko u apsanu, dijalektika je to, a ionako ce to narod pozlatiti, do poslednjeg miliona. Jesmo li mi “mali”, pa da radimo, umesto da se slikamo da radimo!? I da izgledamo, na svim otvaranjima posle zatvaranja, ko da smo uspešno otvoreni!?

 O ruk, protestanti! Ja sam klekla dok sam ovo pisala, moze ex ministar vojni da naidje i da mu se omakne da kaze, ono što nam misli! A nemam stalak od kamere za samoodbranu, pa bi jadni  ljudi,  što novinari, što dezurni NVO blejači,  danima stajali u protestu zbog mene! A nije mi to cilj, jer se buzdovanom rešavaju sukobi,  kad te buzdovan udari!

Mrzim svaki rad, a najvise proteste na čistom vazduhu!  Volim samo one u Grčkoj,  gde ih dižu mladi za prava penzionera. A ovde se svi grebu o penzionere, a niko jedan izlog da razbije zbog njih! Baš sam videla aktiviste PUPS-a pre neki dan ispred užičkog Pozorišta i par sekundi sam razmišljala da im otmem barjak, da razbijem monotoniju, da im ukažem poštovanje, dam na važnosti!  Ne znam zašto sam odustala?! Valjda nije bilo TV kamera! I nije časni krst u ladnoj Djetinji,  pa da se grabim za partijsku zastavu i otimam sa penzionerima. Nije ni protestantski! Ako mi se ne svidja, mogu i da idem… Ionako nisam stručna,  što bi rekao moj ministar prosvete!

Onako kažem, necu ja niđe, što rekao onaj Crnogorac!

 Menadžera i koordinatora u svaku zgradu! Pa onda Ombudsmana i Zaštitnika stanara! Pa izvršitelja i popisivača! Pa ovlašćenog zastupnika. Pa Agenciju za registrovanje stanara, pa Agenciju za prodaju stanova. Pa Agenciju za zamenu stanova. Pa Agenciju za prijem novih stanara. Pa Agenciju za razvoj regije oko zgrade! Hauzmajstora isterati, većinom glasova, zasigurno nema diplomu iz dualnog sistema obrazovanja. Nema ni ŠUP, svi su oni iz tog prevazidjenog sistema školstva, vec pomrli! Mi koji živimo u individualnim kućama, moramo li da primimo upravnika ili ste zaboravili da nas stranački pokrijete!? Koji privatni fakultet bi trebalo završiti za Upravnika zgrade. Treba li doktorat za Prinudnog upravnika, ili je dovoljan master? Treba li rezultat iz Higijenskog zavoda, mora li HTZ oprema? Čitam Zakon o stanovanju, pa me zabole (glava) od profesionalizma! Umalo da zaboravim da pomenem onaj usvojeni (skoro jednoglasno) Sporazum sa NATO, po kome mogu da udju u svaku zgradu i poseru se na svaki naš zakon, pa i ovaj novi o stanovanju! Ja ću ih lično odvesti do lifta, ona naša tri užička poslanika!