A A A

U narednih nekoliko godina užička lokalna samouprava uz pomoć stručnjaka radiće na rekonstrukciji i konverzaciji Starog grada, saopštio je novinarima gradonačelnik Tihomir Petković, nakon održanog sastanka tima zaduženog za ovaj poduhvat.

- Ovo je jedan od najvažnijih projekata koje smo čvrsto rešili da realizujemo u naredne četiri godine. Verujemo da osim očuvanja tradicije, poštovanja lokalne istorije, da je Stari grad jedna veoma važna potencijala turistička destinacija, - izjavio je Petković, napominjući da današnjem sastanku prisustvuju ljudi koji mogu da doprinesu realizaciji jednog ovakvog posla. Na čelu tima je ministar pravde Nikola Selaković, sastanku su prisustvovali gradonačelnik Kraljeva, direktor EPS-a iz Kraljeva, direktor Zavoda za zaštitu spomenika, ali i niz drugih.

 - Ideja je da  Užice iskortisti prednost što imamo lokalitet Starog grada u širem centru grada, da iskoristimo blizinu Stare hidrocentrale, trasu stare pruge i da to sve ukompnujemo,- rekao je užički graonačelnik, jer bi to prema njegovim rečima mogla biti zanimljiva i atraktivna turistička ponuda ovog kraja.

 - Učinićemo sve da Stari grad postane što atraktivniji i uključen u sve mreže i savremene društvene tokove i upotrebu u kreativnim industrijama. Za konzervaciju je prvo potrebna tehnička dokumentacija koju će uraditi Zavod iz Kraljeva za apliciranje kod finansijera. Pošto Stari grad nije konzerviran od osamdesetih godina, nužne su preventivne tehničke mere, posle čega bi usledila rekonstrukcija,- rekao je Ivan Milunović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture  iz Kraljeva.

N.T. Foto: Stari grad TO Užice

  


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži