A A A

Prema oceni Vrhovnog kasacionog suda cena smeštaja dece u vrtićima u Srbiji nije bila u skladu sa zakonom, tako da roditelji imaju pravo na povraćaj novca. Ukoliko sud donese takvu odluku grad Užice će isplatiti roditeljima sredstva koji su na ime usluge u vrtićima za boravak svoje dece platili po ceni većoj od dozvoljene, saopšteno je novinarima.

Prema onome što se čulo na konferenciji upriličenoj u Predškolskoj ustanovi Užice, pojedini advokati, konkretno iz Čačka, nude roditeljima besplatne usluge za pokretanje sporova protiv lokalne samouprave i predškolske ustanove. Roditelji su plaćali veće iznose za boravk dece u vrtićima, jer lokalna samouprava nije bila u mogućnosti da finansira učešće od 80 odsto. Prema rečima direktorke Predškolske ustanove Užice Lele Kovačević, svaki roditelj je platio 43.000 dinara više za jedno dete u prethodne tri godine. Radi se o periodu od 1. marta 2013. do juna 2015. godine.

- Do sada je zahteve za povraćaj novca podnela polovina roditelja i ja ovim putum upućujem poziv ostalim roditeljima da to isto učine, kako bi evidencija bila potpuna,- izjavila je novinarima Kovačević.

Ona je podsetila da je Vrhovni kasacioni sud izneo stav da cena boravka dece u vrtićima u većini gradova Srbije nije bila u skladu sa zakonksim odredbama, te da roditelji imaju pravo da traže povraćaj sredstava. Tužbe je podneo jedan broj roditelja u Beogradu, Kragujevcu i nekim drugim gradovima Srbije.

Povodom mogućih tužbi roditelja protiv užičke lokalne samouprave i dečje ustanove član Gradskog veća Petar Blagojević apelovao je na roditelje da se prijave, da ne angažuju advokate, a da će grad sredstava isplatiti ukoliko tako sud odluči.

N.T.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži