A A A

Početku radova na rekonstrukciji Spomen kompleksa Kadinjača prisustvovao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić, čije ministarstvo je u protekle dve godine u užički kraj uložilo oko 400 hiljada evra. Za prvu fazu rasvete na Kadinjači izdvojeno je četiri miliona dinara.

Prema rečima ministra Ljjića ove godine je planirano da se uloži milion evra u rehabilitaciju i rekonstrukciju kulturno istorijskih spomenika koji su od interesa za razvoj srpskog turizma.

-Spremni smo da nastavimo da ulažemo i pomognemo ovom kompleksu, muzeju i opštini. Za svaki dobar projekat ministarstvo će izdvojiti sredstva. Nastojaćemo da i dalje razvijamo kulturni turizam koji iz godine u godinu beleži sve veći rast broja posetilaca ne samo kod nas nego i u Evropi,- rekao je Ljajić.  

- Kadinjača je  ušla u program đačkih ekskurzija, to je dobro, ali brojka od 11.000 poseta tokom godine je mala i ovakva mesta treba da postanu važne turističke destinacije, - smatra ministar Ljajić. Otuda i odluka da se ulaže u infrastrukturu, kako bi se obogatili ovakvi memorijalni centri, da bi ljudi imali više motiva da ih posećuju.

Govoreći o ulaganju u turizam ovog kraja gradonačelnik Tihomir Petković  je istakao da se radi o značjnim sredstvima iz Ministarstva trgovine i turizma od 17 miliona u prošloj i 27 miliona dinara u ovoj godini. Sredstva su izdvojena za Dečje odmaralište "Zlatibor", Turističku organizaciju Užica i Narodni muzej.

Odgovarajući na novinarska pitanja ministar Ljajić kaže da su nakon uvođenja vanrednog stanja u Turskoj turističke agencije dužne da putnicima koji otkažu aranžmane vrate najveći deo sredstava, a na putnicima je da odluče da li će putovati u tu zemlju ili ne.

- Ko god sada da otkaže putovanje, imaće osnov za povraćaj najvećeg dela sredstava osim onih stvarnih troškova koje je agencija imala. Taj osnov se sada, uvođenjem vanrednog stanja stekao i mi o tome sad govorimo, a na putniku, odnosno turistima je definitivna odluka da li će putovati ili neće,- rekao je Rasim Ljajić na Kadinjači.  

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži