A A A

Prema projektnoj studiji, koju je uradio „Vodoinženjering“ iz Beograda, izvršeno je tehničko i privredno poređenje pojedinačnih i regionalnih rešenja prečišćavanja otpadnih voda u osam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga, a sve u skladu sa zaključcima Saveta oba okruga održanim krajem prošle godine u Užicu.

Na zajedničkoj sednici Saveta Moravičkog i Zlatiborskog upravnog okruga, zakazanoj za 30.septembar u 11 sati u Požegi, između ostalog,na dnevnom redu naćiće se i pitanje prečišćavanja otpadnih voda na delu teritorije ova dva okruga.

Studija, koju je uradio beogradski „Vodoinženjering“ za Užice, Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjicu, Lučane, Arilje, Požegu i Kosjerić, razmatra više mogućih varijanti, od kojih je, po mišljenju stručnjaka ove renomirane kuće, najpovoljnije tehničko i privredno regionalno rešenje sa izgradnjom dva postrojenja u Požegi (za Užice, Ivanjicu, Arilje, Lučane-Guču, Požegu i, eventualno, Kosjerić) i Čačku (za Čačak i Gornji Milanovac).

Sa izuzetkom Gornjeg Milanovca, ni u jednoj od navedenih opština i gradova ne postoji uređeno prečišćavanje otpadnih voda. Otpadne vode se na različitim mestima netretirano uvode u najbliže vodotokove, prvrnstveno u Moravu, što za posledicu ima sve izraženije pogoršanje kvaliteta vode.

-Intenzivno smo proučavali mogućnost primene i prednosti ovog projekta, po principu DB(F)O  modela, i organizovali inicialni sastanak sa predstavnicima grada Čačka, grada Užice i opština Arilje, Požega, Lučani i Ivanjica, 12.novembra 2015. u Čačku.

Organizovali smo poslovni put u Austriju sa navedenim predstavnicima gradova i opština, da bismo sagledali mogućnost primene pomenutog modela na svojoj teritoriji.

Po povratku iz Austrije (Beča, Tirola i Insbruka)održan je sastanak u Užicu 16.decembra uz prisustvo predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na kojem su se predstavnici pomenutih gradova i opština usaglasili da treba da se potpiše Memorandum o strateškom rešenju otpadnih voda, kako bismo rešili postojeći problem po DB(F)O modelu

Na sastanku, koji je za petak zakazan u Užicu, očekujemo prisustvo svih gradonačelnika i predsednika opština, Ivana Bošnjaka, državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Nataše Milić, v.d.direktora Republičke direkcije za vode, kako bi smo usaglasili stav o daljim aktivnostima na ovom projektu,- navedeno je u saopštenju načelnika Moravičkog okruga.

Inače, projektna vrednost ovih radova u zavisnosti od ponuđenih rešenja kreće se od oko 137 do 150 miliona eura, a finsirali bi se bespovratnim sredstvima iz fondova EU u iznosu od 70-75 odsto i sredstvima republike i pomenutih gradova i opština.

Važno je, da projekat podrže resorno ministarstvo i Vlada Republike Srbije jer, osim zdrave životne sredine u realizaciji ovog projekta biće pretežno angažovana domaća preduzeća.

 

 

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži