A A A

Ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu održan je protest novinara zbog jučerašnje izjave ministra odbrane Bratislava Gašića da "voli novinarke koje lako kleknu". Na skupu je bilo nešto više od stotinu novinara

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je izjavio novinarima da treba da se zapitamo kako smo došli u tu situaciju da političari i drugi, kako je rekao, "nama brišu pod".

On je takođe rekao, komentarišući Gašićevu izjavu, koji je novinarki rekao da "voli novinarke koje lako kleknu", da je ustvari cela novinarska profesija na kolenima i da treba da se zapitamo kako smo dospeli u takvu situaciju da budemo tako poniženi.

Na pitanje zašto su se novinari okupili kada je premijer Aleksandar Vučić najavio smenu Gašića zbog tog postupka, Obradović je rekao da se ne radi samo o ministru Gašiću, već o novinarima i novinarstvu u Srbiji.

"Treba da se zapitamo kako smo došli u ovu sitauciju da nam jedan političar vređa koleginicu na tako prizeman način koji je kod nas nezabeležen", rekao je on, poručivši da i novinari i političari iz ovog slučaja treba da izvuku pouke.

Među novinarima bili su i kolumnista Dragoljub Petrović, autor emisije "24 minuta" Zoran Kesić kao i karikaturista Marko Somborac.

Zajednička poruka je da novinari treba da budu solidarni i da stanu u odbranu svoje profesije.

Kesić je napomenuo da je za medije u Srbiji najveći problem strah zbog opasnosti da se ostane bez posla i da on to razume.

Situacije kao ova, ipak su pokazale da je solidarnost moguća, naveo je Kesić.

Vučić: Gašić ne može da ostane ministar

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ministar odbrane Bratislav Gašić posle komentara upućenog novinarki B92 ne može da ostane ministar, iako je taj posao odlično obavljao.

Okupljeni su podsetili i na uvrede koje su bile upućivane i pre ovog spornog slučaja novinarki Olji Bećković.

Gašić je za sutra najavio konferenciju za novinare, a novinarska udruženja su pozvala novinare na bojkot te konferencije.

NUNS poziva novinare da bojkotuju Gašića

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je smenu ministra odbrane i pozvalo sve medije i novinare da, sve dok ne bude smenjen, "zamrznu bilo kakvu komunikaciju sa ministrom odbrane i bojkotuju sve događaje u kojima on učestvuje".

Iz NUNS izražavaju zaprepašćenje zbog, kako se navodi u saopštenju, neumesnog, seksističkog komentara ministra odbrane upućenog novinarki B92.

"Smatramo da Gašić posle ovakvog prostakluka koji predstavlja vrhunac nepoštovanja novinarske profesije, ali i zbog nekih ranijih grešaka, pa i kršenja zakona, mora biti smenjen sa ministarske funkcije", kaže se u saopštenju.

 

UNS: Neophodno je da Gašić bude smenjen

Udruženje novinara Srbije (UNS) je saopštilo da je zgranuto vulgarnim i seksističkim ispadom ministra odbrane i dodalo da je neophodno da on bude smenjen.

"UNS smatra da je dobro što se ministar Gašić izvinio novinarki i javnosti, ali ističe da bi iskrenost tog izvinjenja bila ubedljivija da ga je dao na licu mesta, pre nego što je skandal dospeo u javnost", navodi se u saopštenju UNS.

To udruženje je izrazilo žaljenje zbog toga što se kolege novinari koji su bili na događaju, nisu solidarisali sa koleginicom sa B92, već su nastavili sa snimanjem izjave ministra odbrane.

NDNV: Ministar Gašić je simbol naprednjačke vlasti

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) podržalo je inicijativu za smenu ministra odbrane, ocenivši da njegov gest simbolično pokazuje odnos vlasti prema novinarima i medijskim slobodama, ali i svim građanima Srbije.

"Ovaj gest pokazuje odnos bahate naprednjačke vlasti prema svim građanima ove zemlje", poručilili su iz NDNV i dodali da to udruženje podržava inicijativu pojedinih novinara da večeras ispred Vlade Srbije u 19 časova održe protest i pozvalo svoje članove, medijske radnike i građane da se pridruže.

Kako se navodi, najavljeni protest trebalo bi da bude samo početak i ne bi smeo da bude usmeren samo na gest ministra Gašića, nego i protiv vlasti čiji ministar drži konferenciju za novinare okružen policijom u punoj borbenoj gotovosti, naoružanoj simboličnim heklerima, time demonstrirajući "političku silu i nasilje".

"Srećni smo što je skandalozan gest ministra izazvao, bar za sada, odgovarajuću reakciju javnosti i nadamo se da je ovo crveni signal koji će napokon ponukati naše kolege da počnu da se bore za vlastito dostojanstvo i sopstvena prava", piše u saopštenju.

NDNV dodaje da se nada i da će novinari nakon ovog gesta početi da odbijaju da budu oruđe u službi predstavnika vlasti koja ugrožava ljudska prava i drastično guši medijske slobode.

B92: Prihvatljivi novinari koji kleče pred vlašću

B92 je ocenio  da izjava ministra Gašića nije samo seksistička i uvredljiva za nju i sve žene, već predstavlja jasan politički stav da su prihvatljivi oni novinari koji kleče pred izvršnom vlašću, sklanjaju se iz kadra kad ministri govore i ne postavljaju pitanja.

"Konsekvence koje ministar bude pretrpeo zbog svog političkog stava daće odgovor na pitanje o prirodi vlasti ove Vlade, daće odgovor na pitanje da li je stav ovog ministra politička pozicija Vlade čiji je član", ističe se u saopštenju, koje je potpisao glavni i odgovorni urednik informativnog programa B92 Veran Matić.

Poručujemo da novinari nisu i nikad neće biti "poslušni štenci vlasti", već istinski "psi čuvari" demokratije, ljudskih prava i javnog interesa, ističe se u saopštenju.

Autir: B92


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži