A A A

U Ivanjici je proglašeno vanredno stanje zbog problema koje je  izazvao veliki sneg i niske temperature, posebno u  golijskim selima Devići, Smiljevac, Kovilje, Vionica, Bojovići, Vasiljevići.

Temperatura je bila i do minus 25 stepena, a snežni smetovi su u pojedinim selima preko dva metra. Putevi su neprohodni,  đaci nisu mogli do škola, tako  da je i u Ivanjici produžen raspust. Vanerdno stanje je uvedeno zbog nekoiliko velikih problema, kaže Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica:

“ Kao prvo, nisu probijeni svi putni pravci  nekategorisanih puteva kojima se odvija đački prevoz ikojima đaci treba da stignu do škole. Kanalizaciona i vodovodna mreža u svim  seoskim školama je zaleđena, tako da nema adekvatnih uslova za obavljanje nastave. Ovde je  preko dana od  minus  20 do minus 17, a  u selima na Goliji zabeležena je  juče tempretaura  munus 28 stepeni. Naše ekipe za čišćenje snega su već  tri dana na terenu dan  i noć. Ne prestajemo da se borimo  kako bi probili snežne nanose koji su u pojedinim selima  do 3, 5 metara. I uprkos brojnoj  mehanizaciji koja je na terenu, nismo uspeli svuda, u svaki zaselak da  se probijemo. Vanredno stanje smo  proglasili na neodređeno vreme, nadam se da će trajati do vikenda, da će se stabilizovati vremenske prilike i onda ćemo ukinuti vanrednu sutuaciju. Kako sada stoje stvari, mislimo da će đaci od ponedeljka krenuti u školu, ukoliko ne bude   novih većih snežnih padavina, ili ledenog talasa.”

Desetine domaćinstava su već  dve nedelje odsečene  od sveta. Veliki problelm  imaju domaćinstva koja se bave stočarstvom. Milić Jaćović iz golijskog sela Vionica, zaselak  Jaćovići, ima 30 krava. Ovo selo  pripada mesnoj zajednici  Devići, i do Devića pročišćen je put, a dalje ka vrhu Golije, nije. Vionica je  desetak kilometara udaljena od Devića i Milić strahuje kako će  ako padne novi sneg. I sada  su problem  voda  i hrana za stoku:

 “Situacija je  mnogo teška, zaleđeni su putevi izavejani, zaleđena je voda. Ako sneg potraje , ne može seno da se prevuče od kotara  do štala, i  biće  nezgodno. Mokri se stoka, nestaće mi sena, nemam blizu nikakvu rezervu, a pitanje je kako ću da ga  dovučem, jer put nije pročišćen. Kad bi neko hteo samo malo da pročisti, ja bih prevezao  seno, ali pitanje je da li ko može da  dođe do nas. Eto, mnogo mi je teško, moram kako moram, ali će biti još teže ako  još napada sneg, pa ne mogu nikud !

 Selo je sa staračkim domaćinstvima, teško je doći do prve susedne kuće. Mladih nema da kao nekada  u ovom selu, oni očiste sneg, a nemaš se kome ni žaliti, kaže Milić.

“ Ovde u mom selu  sve su stari ljudi, ima bolesnih,  niko nikome ne može da pomogne, još ništa nije čišćeno da se priđe kućama,  svako svoju muku muči.Od velikog snega ne možeš  da odeš do prvog suseda, da vidiš da li je živ, treba li mu šta. Ima tu nekoliko starica, ja  ne verujem da im se  ovih dana  bilo ko  na vrata  pomolio. Niko ni na koga ne obraća pažnju! Zaista je nezgodno, posebno za ljude koji žive sami. Bilo je i ranije tih snegova ovde ispod Golije, i velikih  mrazeva, atada nije bilo ovolike mahanizacije, ali tada je u selu bilomladih ljudi, sposobnih, imi  smo se zimi sami organizovali ičistili sneg. Međutim sada više nema mladih,  niko nikome na vrata ne kuca, niko se nikome ne javlja, raštrkane kuće, u mnogima niko ne živi. E, teško je mnogo, posebno kada ova zima dođe. A nismo daleko od Ivanjice, samo 45 kilometara !  

Zbog niskih temperatura u Ivanjici je došlo i do prekida u vodosnabdevanju jer je bio zaledio glavni vodozahvat  Kumanica. Ipak, radnici komunalnog preduzeća uspeli su brzo da normalizuju snabdevanje vodom.

 

Tekst i foto: Novka Ilić

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži