A A A

Užička vlast namerava da dodeli Srpskoj pravoslavnoj crkvi 40 ari zemljišta u Krčagovu i 15 miliona dinara iz gradskog budžeta, kako bi Crkva mogla da kupi tu parcelu na kojoj planira da izgradi pravoslavni hram.

   

Kako je zakonom zabranjeno da se poklanja javna imovina, vlast u Užicu je osmislila način kojim, kako objašnjava gradonačelnik Tihomir Petković, neće prekršti zakon.

Najpre je, na nedavnoj sednici užičke skupštine, odbornička većina odlučila da, po modelu „prikupljanja zatvorenih pismenih ponuda“, proda parcelu od 40 ari, koja je vlasništvo Grada. Parcela se nalazi u okviru nekadašnje kasarne „Četvrti puk“ u Karađorđevoj ulici. Užička filijala Poreske uprave je procenila da je njena tržišna vrednost 14.959.628,31 dinar, a kao početna cena u oglasu o prodaji taj iznos je zaokružen na 15 miliona dinara.

Istovremeni sa oglašavanjem prodaje tog zemljišta, užička vlast je paspisala i javni konkurs za dodelu sredstava crkvama i tradicionalnim verskim zajednicama. Iz sadržaja konkursa u kome su, između ostalog, kao ključni kriterijumi navedeni „broj vernika i usmerenost ka što većem broju korisnika“, jasno je da uslove može da ispuni jedino SPC. Osim toga, u konkursu je navedeno da je za raspodelu predviđeno 15 miliona dinara, što je identičan iznos početnoj ceni parcele koja je oglašena za „prodaju“.

Na taj način će Grad Užice formalno prodati gradsko zemljište SPC, a potom će novac iz gradskog budžeta dodeliti Crkvi kako bi ga kupila. To praktično znači da će Grad prodati, a potom će kupiti novcem iz gradskog budžeta sopstvenu parcelu da bi je dodelio SPC.

Na takvu vrstu transakcije, za sada, nije reagovao gradski pravobranilac.

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, kazao je da „veruje u to da će SPC biti dodeljeno navedeno zemljište i novac iz gradskog budžeta za kupovinu te parcele“. 

- Verujem da će SPC biti u prednosti, jer je jedan od ključnih kriterijuma broj vernika, što je, čini mi se, veoma prirodno. To naravno ne znači da ukoliko se druga verska organizacija javi za pomoć da joj nećemo izaći u susret, ali sasvim je prirodno da će, u gradu u kome je 99 odsto pravoslavnih vernika, SPC imati prednost - kazao je Petković.

Na pitanje zbog čega je raspisan javni oglas za prodaju te parcele, ako je ona već namenjena Crkvi, on je objasnio da je to „tehnički bilo jedino moguće rešenje, pošto poklanjanje javne imovine po zakonu nije moguće“.

- U Užicu nije izgrađena pravoslavna crkva već 173 godine i veliki deo građana zahteva od gradske uprave da izađe u susret SPC. Zar nije prirodno da izađeno u susret tom zahtevu? To je novac svih nas građana Užica, a ne nas pojedinaca koji smo trenutno na funkcijama. Građani daju zemljište svojoj SPC na način na koji je to bilo tehnički moguće i suguran sam u to da će kasnije dati i novčane priloge da se ta crkva izgradi - rekao je Petković.

- Formalno-pravo nećemo pokloniti to zemljište, jer to zakonom nije moguće, ali ćemo na zahtev vernika iz ovogodišnjeg budžeta, kao pomoć verskim organizacijama, izdvojiti  iznos (15 miliona dinara, prim.autora) koji je sličan


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži