A A A

Treće dete u porodici imaće ubuduće pravo na besplatne udžbenike, bez obzira na materijalni status porodice. Ista pogodnost važiće i za svako naredno dete, a kao i prethodnih godina – besplatne udžbenike dobiće i svi učenici iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

 

Proširena lista dece kojima će država obezbediti knjige primeniće se na narednu školsku godinu. Ministarstvo prosvete opredelilo je 500 miliona dinara za nabavku besplatnih udžbenika, a njihov plan trebalo bi uskoro da usvoji Vlada Srbije.

-Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik. U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

 

Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika, a sada se očekuje znatno veći broj jer će svako dete koje je rođeno kao treće, četvrto ili svako naredno u porodici, bez obzira na materijalni status, dobiti knjige.

 

Kada Vlada Srbije usvoji plan nabavke besplatnih udžbenika, Ministarstvo prosvete raspisaće javne pozive za izdavače. Škole su same već izabrale literaturu koja se koristi na času, a odabrana izdanja su već u Katalogu udžbenika koji važi od 2017/17. do 2018/19. godine. Kako škole treba iste naslove da koriste ove tri godine, učenici će moći i da naslede udžbenike od prethodne generacije.

 

Izvor: Ministarstvo prosvete

 

 

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži