A A A

Na uzvišenju iznad Višegrada  otkriven je  ruski krst, spomen obeležje u znak sećanja na ruske dobrovoljce koji su se tokom rata u BiH borili na strani Vojske Republike Srpske.

Pokrovitelji otkrivanja spomen obeležja ruskim dobrovoljcima su Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, Boračke organizacije RS i Opština Višegrad.


Prema podacima Vlade RS u redovima Vojske RS od 1992-1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana, a od 37 poginulih njih sedam život je izgubilo na području Višegrada.

U Republici Srpskoj 12. april obeležava se kao Dan ruskih dobrovoljaca, a tim povodom u višegradskom Domu kulture biće promovisana knjiga "Iz dnevnika ruskog dobrovoljca".

Bošnjačka udruženja porodica žrtava rata, kao predstavnici Bošnjaka u Višegradu, izgradnju krsta na brdu iznad ćuprije Mehmed-paše Sokolovića smatraju provokacijom i "nastavkom produbljivanja mržnje i ratnih rana koje su na ovom području veoma duboke", javili su sarajevski mediji.

Kao odgovor na projekat Boračke organizacije RS, čiji su članovi gradili ruski krst na Starom gradu, oni su najavili da će na levoj obali Drine, na lokaciji Butkove stene, izgraditi spomenik u obliku ljiljana u znak sećanja na oko tri hijade žrtava zločina u Višegradu.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži