A A A

              

Sjedinjene Američke Države, preko Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji i Vlada Republike Srbije, preko Razvojne agencije Srbije i akreditovanih Regionalnih agencija za razvoj (Zlatibor, Kraljevo, Novi Pazar i Leskovac) s ciljem unapređenja razvoja sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i  povećanju prodaje, unapređenju  izvoza i kreiranju novih radnih mesta u sektorima  agrobiznisa, lake industrije i  tekstilne industrije realizuju projekat u 12 opština južne i jugozapadne Srbije (Vranje, Leskovac, Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš).Sredstva su plasirana u 184 mala i srednja preduzeća . U partnerstvu sa Vladom Srbije USAID je u protekle dve i po godine uložio 4,2 miliona dolara u razvoj preduzetništva u Srbiji.
               

kompanija. Na sajmu su  se predstavili korisnici sredstava i iz Zlatiborskog okruga preduzetnici iz Nove Varoši, Priboja i Prijepolja  izlažući i predstavljajući svoje proizvode i usluge.

Učesnike sajma pozdravio je gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac koji je rekao da je zahvaljujući ovom projektu 122 privrednika iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina dobilo bespovratnu pomoć.“Ova pomoć ima još veći značaj ako uzmemo u obzir da su ova područja nerazvijena i da do sada nije bilo stranih investicija. Naš grad će i u narednom periodu zahvaljujući podršci Vlade Srbije i donatora nastaviti da unapređuje razvoj mikro,malih i srednjih preduzeća na ovom području”

Kako je rekla izvršna direktorka Razvojne agencije Srbije Tamare Jurenić osnovni cilj projekta je unapređenje razvoja sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, kao i povećanje prodaje,unapređenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta „Direktnu korist od projekta imalo je 184 malih i srednjih preduzeća od različitih oblika tehničke pomoći. Obučeno je 318 korisnika,od kojih 190 žena i mladih, 9 preduzeća uvelo je međunarodne standarde a 15 usvojilo nove tehnologije, takodje su imali i mogućnost posete medhunarodnim sajmovima“.
Direktorka kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID misije u Srbiji Laura Palmer Pavlović rekla je da  „Bespovratna sredstva u vrednosti  350 000 dolara dobilo je 60 firmi, a u toku je nabavka opreme za dalji razvoj 30 firmi vrednosti 220000 dolara. Pomogli smo da 49 malih i srednjih preduzeća izadje na 12 međunarodnih sajmova a naše iskustvo sa razvojem privatnog sektora dokazuje da male firme imaju potencijal da budu konkurentne i van svoje lokalne zajednice”

Komentarišući uticaj projekta na razvoj preduzetništva,  direktor regionalne razvojne agencije Slavko Lukić rekao je  „Oni su za ove tri godine dobili pomoć u opremi, ali i priliku da se kroz učešće na međunarodnim sajmovima upoznaju sa zahtevima inostranih kupaca,sklope ugovore za izvoz svojih proizvoda,kao i da shvate značaj udruživanja.U Prijepolju je osnovan i klaster tekstilaca,koji je dobio i opremu za otvaranje kancelarije“.

 

Koordinatorka projekta Ana Žegarac naglasila  je da je u prethodnih godinu dana ,umesto 60 planiranih, kroz projekat otvoreno 588 novih radnih mesta. Što i jeste osnovni cilj ovog projekta.

Po rečima koordinatorke projekta  Nataše Knežević  „U prvoj godini programa  8 preduzetnika je pokrenulo svoje kompanije i u toku je nabavka dodatne opreme za njihov dalji razvoj.U drugoj godini još  7 mladih ljudi je dobilo opremu u ukupnoj vrednosti od  7,5 hiljada dolara za pokretanje biznisa,a očekuje se dodatna podrška i za njih u vidu opreme“

Poslovni susreti su pružili  mogućnost da se direktno promovišu aktivnosti, proizvodi i usluge, uspostavljaju novi poslovni kontakti i pronađu poslovni partneri. Ovaj događaj je bio idealna prilika za umrežavanje ideja i pronalaženje novih informacija i potencijalnih partnera.

Održani  mini sajam start-up kompanija koje su podržane od strane projekta bio je i idealna prilika da preduzetnici učesnici projekta pokažu i predstave svoje proizvide uz razmenu iskustava i dogovor o budućoj saradnji.

Izneto je i iskustvo jedne od učesnica projekta firma Novoteks iz Nove Varoši koja je zahvaljujući  podršci  ovog projekta uradila onlajn prodavnicu i uvećala svoje prihode  40%  za godinu dana.

Projekat razvoja privatnog sektora realizuje se do kraja godine u navedenim opštinama  južne i jugozapadne Srbije.

Foto galerija

np-1.JPG np10.JPG np11.JPG np2.JPG np3.JPG np4.JPG np5.JPG np6.JPG np7.JPG np8.JPG np9.JPG


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži