A A A

Stari Zlatiborci - čuvari tradicionalnih vrednosti

 

Crkva u Sirogojnu

 

Veliki broj crkava nalazi se na području Zlatibora. Tu su najstarija crkva u Sirogojnu, zatim u Mačkatu i Beloj Reci, kao i četiri jedinstvene crkve brvnare, u selima Dobroselici, Jablanici, Draglici i Kućanima. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Sirogojnu, najstarija je jer je izgrađena i počela sa službom 1764. godine. U njenoj izgradnji, kao ktitor, organizator posla i sakupljač priložnika za izgradnju bio je Georgije Smiljanić, rodonačelnik svih sveštenika iz ove familije. Ovaj ktitor crkve sirogojnske sveštenik imao je velikih problema da od turskih vlasti dobije odobrenje za podizanje crkve, jer oni nisu dozvoljavali da se podižu nove crkve, već su sa teškom mukom davali i odobrenja da se grade ili obnove crkve na mestima gde su nekada postojale. Prema kazivanjima možda se Georgije poslužio malo i lukavstvom tvrdeći da je tu nekada postojala crkva nadajući se da će mu Bog oprostiti zbog toga. Ali, kada je odobrenje stiglo i gradnja otpočela, naišlo se na kameni pod koji je, izgleda, pripadao nekoj crkvi još iz srednjeg veka.

Porodica Smiljanića je jedinstvena jer je familija koja je kroz osam generacija dala šesnaest sveštenika. Inače, prema predanju svi oni vode poreklo od Cmiljane, koja je sa dve žene, Ojdanom i Jasnom, došla iz sela Kotare kraj Ibarskog Kolašina na Kosovu, bežeći od turske odmazde. Jer njihovi muževi, rođena braća, poginuli su u borbi sa Turcima i ne čekajući tursku kaznu, žene su napustile svoja ognjišta. U svojoj knjizi "Kad prvi pjevci zapevaju" Milosav G. Radibratović navodi da su se ove udovice "u svojoj tužnoj bežaniji zaustavile u Ljubišu, ali kako je vreme proticalo i kako se broj kućnih čeljadi povećavao, Ojdana je otišla u susedno selo Visoku i od nje vode poreklo Ojdanići.

Jasna je svoje novo stanište pronašla u Krušćici i njeni bliži i dalji potomci su Simićevići, Stajići i Vasovići i koji su se, iz ovih ili onih razloga, raselili po raznim mestima zapadne Srbije.         Od Jasne vode poreklo i Pećinari iz Ljubiša.

Cmiljana kao najstarija jetrva ostala je u Ljubišu i imala je tri sina koje je dovela sa sobom iz Kotara, sa Kosova. Sinovi su se zvali Ivan, Đuro i Neđo."

Vremenom, ova familija od Cmiljanića, po Cmiljani, postali su Smiljanići. Radibratović navodi da je razlog u jezičkom i svakom drugom pogledu jer lepše zvuči.

U prošlim vremenima bila je izvesnih nedoumica i spornih tvrdnji o tome od kada postoji crkva u Sirogojnu i ko je bio njen ktitor. Zabunu je uneo „slavenoserbski spisatelj“ Joakim Vujić, kada je 1826. godine posetio crkvu u Sirogojnu, i zapisao podatak da je hram u Sirogojnu podignut 1821. godine, te da ga je sagradio slavni vojvoda Jovan Mićić!?

         Ako je hteo da se dodvori vrhovnome i velikom knezu srpskom Milošu Obrenoviću i slavnom vojvodi Jovanu Mićiću mogao je da im pripiše neke druge zasluge, ali nijedan od njih nije zaslužan za izgradnju crkve u Sirogojnu, jer kada je crkva podizana, oni se nisu bili ni rodili. Protvrečje je sa činjenicom da su božju službu vršili sveštenici Georgije, Milutin, Filip, Marko, Simo, Dimitrije, Toma, a svi Smiljanići, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Sirogojnu koja je svoje dveri otvorila svojim parohijanima 57 godina ranije, nego što je Joakim Vujić to zapisao.

A stari ljudi i dokumenta govore da je jedina veza serdara Jovana Mićića sa crkvom u Sirogojnu gvozdeno klepalo koje je poklonila njegova supruga Vukosava ovoj crkvi 1823. godine.

Ovaj tekst deo je projekta „ Stari Zlatiborci - čuvari tradicionalnih vrednosti“ koji sufinansira opština Čajetina. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži