A A A

Izložba Rada Vergovića u Sirogojnu

Izložba radova Radomira Rada Vergovića pod nazivom „Rujni Zlatibor“  otvorena je u Muzeju na otvorenom Staro selo Sirogojno u petak 20. aprila. Slikar Rade Vergović je rođen  u Užicu 12. januara 1939. godine. Pre akademije studirao je DIF i bio uspešan gimnastičar, a onda je zakoračio u svet glume. Poznat je i kao prvi filmski partner Milene Dravić, još 1958. godine u filmu „Vrata ostaju otvorena“ češkog režisera Františeka Čapa. Iste godine upisuje se na slikarski odsek na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu.
Godine 1960.  diplomira na Višoj pedagoškoj školi i prvi put samostalno izlaže u Užicu. Sledeće godine upisuje studije slikarstva na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vinka Grdana i Rajka Nikolića. Diplomira 1966. godine i izlaže na izložbi diplomskih radova studenata Akademije u salonu ULUSa.
Od 1968.  Radi  u Informativnoj i izdavačkoj ustanovi užičkih VESTI kao tehnički i likovni urednik gde je kreirao veliki broj likovnih rešenja novina, grafičkog dizajniranja, opreme knjiga, plakata, diploma, povelјa …
Jedan je od osnivača Udruženja likovnih radnika Užica Pivo Karamatijević, 1970. godine. Godine 1972. postaje član Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti ULUPUS.
Dobitnik je prve i druge nagrade za slikarstvo ULR Pivo Karamatijević
Nagrade grada Užica za slikarstvo, dva puta nagrađen Zlatnom značkom Kulturno prosvetne zajednice Beograd, Nagrađen jugoslovenskom nagradom za slikarstvo Međurepubličke zajednice za kulturu u Plјevlјima, dobitnik nagrade ULUPUDSa za životno delo… Radomir Rade Vergović je umetnik koji je za 50 godina stvaralaštva obeležio užičku i srpsku likovnu scenu ne samo u slici i crtežu već i u grafičkom oblikovanju knjiga, karikaturi i mozaiku.
Kako o Vergoviću piše Sreto Bošnjak , jugoslovenski i srpski likovni kritičar i istoričar umetnosti, “ karakter njegove umetnosti nije jedino uslovlјen trajnom vezanošću za rodni kraj, već mnogo više predanošću njegovog bića univerzalnim vrednostima umetnosti.“

Ciklus od 12 ulja na platnu, simboličnog naziva „Rujanski Zlatibor“, obeležen je osobenom autorskom poetikom i prepoznatljivim znakom Radomira Vergovića.

„Vergović nas uvodi u jedan gotovo mitski prostor, koji otrkiven njegovim umećem poprima izgled pastoralonog raja. Njegovi predeli su tihi i idilični, ali strasnii raskošni sa uzavrelim, plamtećim šumama, usamljenim borovima, pozlaćenim bregovima i visovima, potocima i tajnovitim putevima, bez ljudi, čije je prisustvo vidljivo kroz simbole.“  Istakla je na otvaranju izložbe istoričarka Snežana Đenić.

 Izvor: Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži