A A A

UŽICE BEZ BARIJERA

UŽICE DOBILO PRVU TAKTILNU STAZU ZA SLEPE I SLABOVIDE

U okviru radova na uređenju trotoara pored Bloka C urađena je i prva taktilna staza za slepe u Užicu. Taktilna staza vodilja je reljefna obrada hodajuće površine i namenjena je orijentaciji i kretanju slepih i slabovidih osoba. Izgradnjom taktilne staze Užice je ušlo u krug srpskih gradova koji na ovaj način stvaraju bolje uslove za kretanje osoba sa invaliditetom.

Vidoje Drndarević, član užičkog Gradskog veća koji je zadužen za socijalnu politiku, rekao je da je pored ove staze, namenjene bezbednijem kretanju slepih i slabovidih sugrađana, uradio još neke stvari:

"Pre par godina uradjena je zvučna signalizacija na prometnim raskrsnicima. To je znatno olakšalo kretanje i umnogome učinilo bezbedniji prelazak slepih i slabovidih sugrađana na semaforima. Za naredni period planiramo nastavak izgradnje pristupnih prilaza institucijama i stazama. Kada je reč o trotoarima, velika većina ulica prilagođena je da im se može prići sa pristupnih prilaza." - rekao je Drndarević.

U Udruženju slepih i slabovidih zadovoljni su saradnjom koju imaju sa Gradom jer je primetna zainteresovanost lokalne samouprave i njihova podrška pri realizaciji projekata koji utiču na kvalitetnije uslove urbanog života ovih osoba.

Govoreći o potrebama svojih članova, Dragana Dučić, predsednica Međuopštinske organizacije slepih Užice rekla je da "svi mi jedni druge podržavamo, a kad smo podrška drugima uspeh neće izostati. Ovo je jedan vid naše borbe za jednake mogućnosti. Mi nismo drugačiji, samo su nam onemogućene neke životne veštine koje moramo da radimo uz pomoć drugih ljudi. Mi živimo sa vama, a ne pored vas."

Govoreći o potrebama, navedeno je da članovima, između ostalog, nedostaju beli štapovi, a sada postoje i oni sa senzorima koji upozoravaju na prepreke. Obični štapovi koštaju oko 1300 dinara, dok oni sa senzorima oko 50 evra. Član Gradskog veća Vidoje Drndarević obećao je da će Grad nabaviti pet štapova sa senzorima, a Udruženje će ih podeliti onima kojima su najpotrebniji.

Ovaj tekst deo je projekta „ UŽICE BEZ BARIJERA“ koji sufinansira grad Užice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži