A A A

Nаcionаlnа službа zа zаpošljаvаnje rаspisаlа je 11 vrsta jаvnih poziva i konkursa za ovu godinu. Zainteresovani mogu da se prijave na različite programe kako bi dobili šansu da, makar privremeno, reše problem nezaposlenosti.

Javni pozivi su raspisani 17. februara, a poslodavci mogu da konkurišu za subvencije za otvaranje novih radnih mesta, zatim za učešće u programima stručne prakse i sticanja praktičnih znanja, ili učešće u finansiranju programa obuke. Novina je da za ove povlastice, osim poslodavaca iz privatnog, mogu da konkurišu i poslodavci iz javnog sektora, i to iz oblasti zdravstva, obrazovanja i socijale.

  • Sredstva će prvenstveno biti usmerena za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, u koje ove godine spadaju mlađi od 30, stariji od 50 godina, zatim dugoročno nezaposleni. Na toj listi su i viškovi zaposlenih, zaposleni bez kvalifikacija i nisko kvalifikovani, Romi, osobe sa invaliditetom i korisnici novčane socijalne pomoći, rekla je Zorica Milošević, direktorka NSZ Užice, i dodala da će u javnim radovima prioritet imati viškovi zaposlenih.

Cifra od 2,8 milijardi dinara biće izdvojena za ostvarenje programa i mera, a dodatnih 550 miliona dinara biće  namenjeno za podršku i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

  • Očekujemo da lokalne samouprave povećaju ovaj budžet na osnovu svojih akcionih planova za zapošljavanje. Opštine kao što su Požega, Čajetina, Bajina Bašta, Arilje, Kosjerić i Grad Užice su prepoznale tu potrebu prošle godine, i finansijski su učestvovale u programima zapošljavanja, objasnila je Milošević.

Bitno je napomenuti da je tokom prošle godine uz pomoć ovih mera angažovano oko 950 ljudi, što je osam odsto od ukupnog broja nezaposlenih. Njih 300 potpisalo je ugovore o privremeno povremenim poslovima, i bilo uključeno u javne radove. Iz toga proizilazi podatak da je ostatak od oko 500, 600 osoba trajnije našlo zaposlenje.  

  • I za ovu godinu očekujemo da se zaposli taj broj ljudi. I poslodavci i nezaposleni treba aktivno da prate naše konkurse. Svi javni pozivi će biti otvoreni do utroška raspoloživih sredstava, odnosno do 30. novembra 2016. godine. Izuzetak su konkursi za podršku zapošljavanja osoba sa invaliditetom koji su otvoreni do kraja godine, dok je za javne radove rok za konkurisanje 18. mart, kao i pozivi za subvencionisano zapošljavanje gde se zahtev može podneti do 18. aprila, zaključila je Milošević.

N.T.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži