A A A

Velika količina vode se u poslednjih 18 sati sručila na širu teritoriju Grada Užica.Voda koja se izlila u užičkom naselju Turica je jutros oko pet sati u trenutku najvećeg plavnog talasa iznosila oko 200 kubnih metara u sekundi. Nivo Đetinje viši je za 30 centimetara u odnosu na velike poplave od pre dve i sedam godina.

  • Grad je pretrpeo štete od poplava i one se još utvrđuju, a registrovane su u Biosci gde je poplavljeno pet kuća, Kremnima, Turici i nizvodno od Užica, sevojničkoj dolini, Krvavcima i Zlakusi u kojoj je 10 kuća pretrpelo štetu od Petničke reke i Šunjevarskog potoka. Štete je bilo i u Lužničkoj dolini i ona se utvrđuje, izjavio je gradonačelnik Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Na gradskoj plaži, gde je protok vode iznosio oko 170 kubnih metara u sekundi, vatrogasci i aktivisti Crvenog krsta noćas su postavili džakove sa peskom I napravili bedem od bujice.

  • Voda je krenula da plavi već oko 23 sata sinoć. Pešačka staza je bila skroz pokrivena vodom. Cenim da bi nas sigurno poplavila reka da se izlila još nekih dvadesetak centimetara. Oko pola dva u noć na lice mesta su došli pripadnici vatrogasne jedinice i Crvenog krsta i počeli da grade odbrambeni zid od džakova, ispričao je Milojko Leontijević čija se kuća nalazi na plaži.

Takođe, džakovi su poređani I kod restorana Vagon a mehanizacija javnih preduzeća angažovana je u selima kako bi se šteta sanirala, a u gradu za to nije imalo potrebe.

  • Locirane su neuralgične tačke na Đetinji u skladu sa meteorološkim upozorenjima. Količina padavina u slivu Sušice i Đetinje prevazišla je 40 litara po kvadratnom metru. Voda na profilu Đetinje na Gradskoj plaži bila je viša za 25 centimetara što je veći nivo u odnosu na poplave iz 2009. i 2014. Godine, rekao je Jugoslav Jovanović, rukovodilac tima za odbranu od poplava Grada Užica.

On je objasnio da je količina od 200 kubika vode u Turici smanjena kanjonom Đetinje ispod Starog grada, zato što je Turica primila veću količinu vode.

  • Turičko polje je i dalje pod vodom, a u koritu Đetinje kroz grad je 170 kubika, na koliko je korito i profilisano – dodao je Jovanović.

Problemi nizvodno od Užica kretali su od Bojovića vodenice gde je voda dohvatala novi most, a nevolje stvarali drvni nanosi. Sledeća “vodena tačka” bio je Rujevac gde se izlilo mnogo vode.

  • Đetinja je toliko porasla da su sve pritoke imale otežano ulivanje – Vrela, više od hiljadu kubika vode protekle noći,zatim potok Bukovac i druge pritoke. Ovaj deo korita je zatrpan nanosima i čeka nas ogroman posao čišćenja , rekao je Jovanović.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži