A A A

Prognoza iz Rusije predviđa obilnije padavine nego 2014. godine. Meteorolog Nedeljko Todorović je, povodom ruske vremenske prognoze za Srbiju izjavio da nema mesta panici, ali da je neophodna pripravnost.

Todorović je za RTS rekao da je teško predvideti toliko dana unapred koja će količina kiše pasti i da Republički Hidrometeorološki zavod Srbije ne očekuje tolike padavine.

Prema njegovim rečima, postoje stotine različitih modela za prognozu, a da Republički hidrometeorološki zavod koristi već proverene modele.

-Koristimo neke proverene modele stranih država, čak i domaće modele. Oslanjamo se na nekoliko tih modela, pre svega na Evropski centar i nemačku nacionalnu službu, i na osnovu toga se daju prognoze,- naveo je Todorović.

Kako je kazao, modeli se razlikuju i prognoza koju jedan model daje koriguje se iz sata u sat.

-Teško je tri, četiri dana unapred tvrditi sa velikom pouzdanošću da će biti ova ili ona količina padavina,-objašnjava Todorović, meteorolog sa 37 godina iskustva.

Prema njegovim rečima, a po prognozi RHMZ-a, u četvrtak bi trebalo da bude velika količina padavina u istočnoj i centralnoj Srbiji, kao i južnim i jugozapadnim delovima zemlje.

U petak se takve padavine očekuju u centralnim, zapadnim i jugozapadnim krajevima, i to ista količina – između 10 i 30 litara.

-Kada bi se ta dva dana sabrala, u onim predelima, Šumadija, zapadna Srbija, valjevski kraj, pa i zapadno Pomoravlje, koje je i sada zahvaćeno, i jugozapad Srbije, u pojedinim regionima moglo bi da bude između 30 i 50 litara,- kaže Todorović.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, izjavio je ranije da su, prema podacima koje je dobio od stručnjaka iz Rusije, moguće padavine od 80 do 100 litara po kvadratnom

metru.

-Mislim da će nivo vode prilično da opadne, ali sudeći prema količinama kiše, biće ponovo porasta vodostaja. Međutim, ne mogu da kažem da li će voda da prelije,- rekao je Todorović.

Osim toga, nadležni iz Sektora za vanredne situacije tvrde da permanentno zaseda Operativni štab Vlade Srbije, da će biti određene rizične tačke, kao i da će na njih biti upućeni ljudi, te da će situacija biti praćena danonoćno.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži