A A A

Vodostaj reka u  užičkom kraju je u opadanju,  trećeg dana  od poplave postepeno se normalizuje  situacija, ali ostali su veliki problemi. U opštini Kosjerić mnogo je odrona, oštećenih puteva i klizišta. Saša Cicvarić, načelnik  odeljenja za vanredne situacije Zlatiborskog okruga kaže:

-U kosjerićkom zaseoku Godečevo imamo 70 domaćinstava odsečenih, jer su  tri prustupna puta  u prekidu zbog klizišta. Donose se konkretne mere za otklanajnje tih posledica.

U Bajnoj Bašti su problemi sa srušenim mostovima, oštećenim lokalnim putevima i strujom:

 -Lokalni  putevi su u prekidu zbog  bujičnih  potoka koji su odneli deo asfalta ili  manje mostove i propuste. Takođe u Bajnoj Bašti imamo aktiviranje starih i pojavu novih klizišta. Na teriotoriji bajnobaštanske opštine  sada je oko 600  domaćinstava bez struje,  zbog pokidanih dalekovoda i kvara na dve trafo stanice. Slična situacija je i u čajeitnskoj opštini gde je trenutno  bez struje  500 domaćinstava. Očekuje se normalizacija do kraja dana.

U Požegi Štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju. Strah je od narednih dana, pa se pravi strategija za zaštitu najugroženijeg naselja, rekao je predsednik opštine Milan Božić:

-Predviđaju obilne padavine četvrtak u petak i doneli smo odluku da nam naselje Tatojevica bude  prioritet, jer je  ovo naselje uvek najugroženije kada se izliva i Moravica, Đetinja, ili Skrapež. Bilo bi dobro da ove godine odradimo plansku dokumentaciju  zaštite ovog područja i pročišćavanje svih kanala.

Komisije bi trebale da počnu procenu štete na terenu kaže Božić, i podseća da su i građani odgovorni za ovakvu situaciju.

-Građani terba da shvate da nešto moraju sami za sebe da urade. Možda je  deset  plastičnih flaša koje smo mi svi bacili, zapušilo propuste, možda je neko zabravljeno plastično bure izazvalo zagušenje, i tako se zapušili odvodni kanali .Koliko je ko odgovoran, to je pitanje?

S obzirom na ogromne štete od ove poplave, postavlja se pitanje čija je krivica veća, odgovornih na lokalnom ili republičkom nivou?Mikan Janković, direktor požeške  Direkcije za izgradnju objašnjava da su za velike vodotokove odgovrne „Srbija vode“:

-Regulacija vodotoka prvog reda  je u nadležnosti države .Ako već država  pokušava da nađe opravdanje zbog čega to ne radi, ima nekih prečih poslova, neka kaže, jer pred našim sugrađanima mi smo krivi. Mi moramo da nađemo način kako da se urade regulacioni radovi, kako bi ove štete bile što manje. Za održavanje izgrađenih vodoprivrednih objekata na području cele  republike opredeljuje se neka masa para. U ovoj kalendarskoj godini opredeljno je samo 10 odsto  tih sredstava. Znači, nemoguće je da država sa samo tih 10 odsto sredstava drži sve vodoprivredne objekte pod kontrolom. Reka koja ti tri puta godišnje pravi veliku štetu,a da to niko ne vidi, niti  reaguje, to je po meni nerazumljivo za 21. vek.

Požeška sela Prijanovići i Gugalj su pod vodom. Stariji  meštani kažu, od 1965. godine ne pamte ovakvu poplavu. Stojan Obradović čija  porodica je evakuisana, njive poplavljene,  stočna hrana uništena, kaže, ima rešenja, ali nema  dobre volje:

-Problem u ovom mom  delu Mesne zajednice jeste taj tok Morave od  sela Prijanovići do mosta prema Lučanima. Tu treba  nešto hitno uraditi, zvali smo kao Mesna zajednica više puta stručnajke preko lokalne samouprave, ja sam bio i odbornik ,pa sam opominjao ljude u  opštinskoj vlasti. Tražili smo da dođe neko iz Vodoprivrede, hteli smo da  tih 40 metara toka reke ispravimo, da upravimo rečno korito. I ostalo je sve na rečima, doćiće to da vide, pa neće doći, pa ne znam kada će? A svi znamo  da bi ti radovi mogli doprineti da se tu ubrza tok reke, a onda bi ljudi imali više vremena da se izvrši evakuacija. Ovde  voda kroz taj podvožnjak ulazi u velikim količinama, a mi  iz Mesne zajednice smo predlagali i da se naparve neka čelilna vrata, kako bi se  sprečilo  to stihijsko ulaženje vode.Niko nas nije slušao, a mi  smo danima o tome ovde u selu  razmišljali i diskutovali,- kaže meštanin Stojan Obradović.

 

 Angelina Jovanović


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži