A A A

Kiša od jutros pada u svim opštinama Zlatiborskog okruga sličnog inetziteta kao i pre pet dana, a iako su se reke bile vratile u vodotokove, preti opasnost od ponovnog izlivanja.

Sva javna preduzeća su u stanju pripravnosti, posebno u opštinama Požega, Arilje, Kosjerić i Bajina Bašta, gde je proglašena vanredna sutuacija. Ovakve vremenske prilike su dodatni veliki prpoblem jer još uvek nisu otklonjene glavne posledice prvog poplavnog talasa ove godine.

- U bajinobaštanskom selu Zaovine bez struje je i dalje oko 250 potrošača zbog kvara velikog broja trafo stanica i pada dalekovoda. Ovi potrošači će biti možda i mesec dana bez struje, danas će im stići agregati, kaže Saša Cicvarić, načelnik Štaba za vanredne situacije Zlatiborskog okruga.
On je dodao da je u“iskakanju” sedam trafo stanica i prognoza je da će selo Zaovine na Tari mesec dana biti bez struje. Otprilike toliko treba da se elektro- mreža ponovo osposobi. U toku dana stižu dva mobilna agregata da bi se prevazišao taj problem.

-U Bajinu Baštu stigli su bageri kako bi se sprečilo da reka Pilica koja je izašla iz vodotoka potopi i zagadi vodoizvorište sa koga se pijaćom vodom snabdeva cela Bajina Bašta. Voda je za sada sa vodozahvata ispravna, a radovi se obavljaju preventivno.
Prema rečima Milisava Josipovića, tehničkog direktora bajinbaštanskog komunalnog preduzeća “12. septembar”radi se na obalnoj utvrdi, kako zbog velike poplave voda ne bi probila u izvorište.
-Postoji opasnost da se reka Pilica još više izlije i potopi nam izvorište. Stigla nam je pomoć u mehanizaciji, bageri iz Loznice. Eto, mi se spremamo za velike vode koje su najavljene. Mi smo i u maju 2014. radili preventivno i tada nam se nije desilo najgore.”
I u Kosjeriću je situacija problematična zbog velikih odrona i klizišta, rekao je Cicvarić:
- Situacija je najgora u selu Godečevu gde je 70 domaćinstava odsečeno od sveta već pet dana jer su tri pristupna puta u prekidu zbog aktiviranja starih ili pojave novih klizišta.
Svi lokalni štabovi i spasilačko- vatrogasne ekipe su danonoćno u mobilnom stanju zbog najavljenih padavina kako bi se na vreme reagovalo, i da bi se posledice poplavnih talasa ublažile, zaključio je Cicvarić.

Angelina Jovanović


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži