A A A

Grad Užice i ove godine  direktno učestvuje u sprovođenju mera energetske efikasnosti  na porodičnim kućama u našem gradu. Konkurs će biti raspisan sutra, (18. marta). Prijave se mogu podnositi  narednih mesec dana.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković  izjavio je da je za ove namene izdvojeno osam miliona, duplo više nego protekle godine. Novina je da će ove godine učešće Grada biti do 50 odsto od vrednosti planirane investicije.

-Izdvojićemo maksimalno do 100.000 dinara za jedan kotao na drveni pelet ili sečku, bez ugradnje i dodatnih delova koji po specifikaciji proizvođača nisu sastavni deo opreme. Takođe,  za nabavku kotlova na prirodni gas do 50 odsto od vrednosti planirane investicije, a  maksimalno do 60.000 dinara za jedan kotao, bez ugradnje i dodatnih delova, rekao je Petković, naglašavajući da će za nabavku i ugradnju materijala  za spoljnu izolaciju zidova biti maksimalno do 150.000 po jednom objektu, dok će za nabavku i ugradnju stolarije maskimalan iznos biti 100.000 dinara.

Kada je energetska efikasnost u pitanju u Gradu kažu da se oni zalažu za dva prioriteta. Prvi se odnosi na kotlarnice. Od ukupno 14 kotlarnica, njih četiri još radi na mazut. Plan je da se i one preusmere na alternativna goriva, kao što su pelet i gas.

-Drugi prioritet je usmeren na smanjene cene za priključak na gas sa 980 na 480 evra. Međutim, pokazalo se da je i to skupo, pa smo sada u pregovorima da se taj iznos smanji, zaključio je Petković.

Ocenjivanje prijava i izbor korisnika subvencije vršiće komisija koju je imenovao gradonačelnik.  Svi učesnici će biti obavešteni o rezultatima 45 dana nakon prijave na konkurs, saopštila je Dunja Đenić, član Gradskog veća.

Detalji o uslovima konkursa i neophodnoj dokumentaciji biće dostupni od sutra na sajtu Grada Užica.


 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži