A A A

Početkom prošlog veka, pre ravno 90 godina, prvi užički klinci upisali su se u zabavište. Žene okupljene u Kolu srpskih sestara poslale su dopis velikom županu Užičke oblasti u kome ga mole da se u Užicu osnuje vrtić. Zahvaljujući njihovoj preduzimljivosti,  Predškolska ustanova Užice danas ima čast da slavi ovaj veliki jubilej.

Tog januara 1926. godine žene iz Kola srpskih sestara, predvođene predsednicom Milicom Ljubisavljević pisale su velikom županu Užičke oblasti o potrebi da se osnuje zabavište u Užicu.

  • Nakon Prvog svetskog rata Užice je bilo relativno veliki grad u zapadnoj Srbiji. Rano je dobilo hidrocentralu, tkačnicu i imalo razvijenu trgovinu. Užičani, preduzimljivi po prirodi, počeli su posao osnivanja zabavišta, a na inicijativu Kola srpskih sestara. U tom dokumentu je pisalo: Umoljava se gospodin Veliki župan da kod ministra prosvete izdejstvuje osnivanje dečjeg zabavišta, ispričala je Lela Kovačević, direktorka Predškolske ustanove Užice.

Iste godine u martu upisano je oko 80 dece starije od tri godine, i zabavište je počelo sa radom. Primljene su dadilje, a u osnovnoj školi Lipa (sadašnja Dušan Jerković) bile su prostorije. Zanimljivo je pomenuti, da je posle tri godine i  zakonom propisana obaveza osnivanja zabavišta u većim opštinama i industrijskim gradovima. U to vreme užički mališani su se već uveliko okupljali na „Lipi“. Razvojem privrede produbila se potreba za predškolskim ustanovama. Tako je 1948. godine Prvi Partizan osnovao sopstveno obdanište preko puta muzeja.  A zatim je i Cveta Dabić, koja je mahom zapošljavala žene, u sklopu fabrike dobila vrtić.

Obdanište Bambi bio je prvi vrtić modernog tipa i osnovan je 1965. godine.

  • Kasnije su se ređali jedan po jedan Neven, Zeka, Poletarac...Sada u sklopu Predškolske ustanove Užice radi devet vrtića, oko 2000 dece koristi naše usluge. Radimo po svim svetskim normativima, osim što imamo prekobrojan broj dece u grupama. Nadam se da će otvaranje vrtića na Pori i Belim Zemljama, ako ne rešiti, onda bar umanjiti ovaj problem, zaključila je Kovačević. Ona je pozvala građane da posete Izložbu istorijata predškolstva u Užicu, koja je postavljena u Jokanovića kući.

Izložba će trajati sedam dana, a povodom ovog jubileja večeras će biti organizovana svečana akademija u Narodnom pozorištu u 17 sati.

Nela Tomić-Bogdanović

Galerija

sl1.JPG sl10.jpg sl11.jpg sl12.jpg sl2.JPG sl3.jpg sl4.JPG sl5.JPG sl6.JPG sl7.JPG sl8.jpg sl9.jpg


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži