A A A

Iz Ministarstva zdravlja stižu nam dramatični podaci – u Srbiji svake godine od raka dojke oboli 4.000,  a premine 1.600. Naša zemlja je 11. po smrtnosti od karcinoma dojke, a 36. po učestalosti ovog oboljenja.

Ovo su upozoravajući podaci koji su objavljeni ovih dana uz Međunarodni dan borbe protiv raka dojke,  koji je u čitavom svetu posvećen podizanju svesti žena o važnosti prevencije i samopregleda, koji su ključni za rano otkrivanje svih promena na grudima,

Uprkos tome što je rak dojke izlečiv ako se dijagnoza postavi na vreme, mnoge žene i dalje ne vode dovoljno računa o svom zdravlju i preskaču redovne preglede. Samopregled dojki je ključan za rano otkrivanje raka i treba ga obavljati jednom mesečno i to desetog dana menstrualnog ciklusa!  

Na inicijativu Nacionalne asocijacije lečenih od raka Skupština Republike Srbije uzela je 2012. godine 20. mart kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Među osnivačima NALOR-a je i užičko Savetovalište "Jefimija". Od tada "Jefimija" svake godine prigodnim aktivnostima obeležava ovaj datum. Od novembra 2013. godine, na inicijativu "Jefimije", na  gradskom Trgu  postoji Leja zdravlja - leja narcisa.  

U ponedeljak, 21. marta u 18 časova u svečanoj sali Gradske kuće u Užicu, Savetovalište za žene lečene od raka dojke "Jefimija" obeležiće Nacionalni dan borbe protiv raka dojke kroz tematsko veče ''Priče pobednica''.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži