A A A

Koncert pop-rok muzike Škole gitare iz Požege odžan je na užičkom Učiteljskom fakultetu. Privukao je veliku pažnju, jer je školu gitare osnovao požeški sveštenik Milovan Vujović.

On već osam godina besplatno uči decu da sviraju ovaj instrument. Veronauka i ljubav prema gitari su našli dobar spoj, jer sve je počelo spontano.

-Na molbu učenika kojima sam predavao, a znali su da sviram gitaru, počeo sam da im pokazujem osnovne akorde. Dolazili su iz sedmice u sedmicu. Onda su počela dolaziti i deca iz drugih škola. Kroz ovu školu je prošlo preko 250 dece.

Škola trenutno ima 30 polaznika i to uglavnom dece od prvog do osmog  razreda osnovne škole, ali ima i srednjoškolaca. Za ovih osam godina koliko postojimo bili su brojni nastupi. Osnovana je grupa “Teorija zavere”  koja je gostovala širom Srbije. U školu često dolaze poznati muzičari srpskog pop- roka da deci prenesu svoje znanje, priča nam sveštenik Vujović.  

-  Uskoro će nam Kiki Lesandrić iz “Pilota” raditi neke pesme koje su oni već snimili, a obradiće ih u svom studiju. Deci odgovara što se u našoj školi gitare pojave poznati majstori i prenesu im ono što znaju.

Deca rado dolaze u školu gitare sveštenika Vujovića. Nastava se održava jednom nedeljno u trajanju od  četiri sata. Pored gitare tu se uči o o životu, o prijateljstvu, kažu mladi Požežani koji  učitelja gitare zovu “otac” Milovan. On im je više od učitelja. Časovi su najpre bili u Parohijskom domu, a sada u  Domu mladih.

Učenici o učitelju gitare i veroučitelju Milovanu Vujoviću imaju samo reči hvale. Malo im je na početku bilo neobično da sveštenik sluša ovu vrstu muzike, ali su se navikli. Učenicima posebno odgovara to što sa svojim učiteljem gitare mogu da pričaju o raznim temama. Kažu da je "zanimljiva i prijateljska atmosfera" u školi gitare u Požegi.

Da je spoj sveštenik i pop i rok muzika, ipak neobičan, sveštenik Vujović kaže da nije. "Time se razbija predrasuda o crkvi i sveštenstvu u Srbiji". Bilo bi dobro da ovo postane normalno i da se crkva i na ovaj način uključi u život običnog čoveka.

Angelina Jovanović

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži