A A A

Globalnoj akciji  „Sat za našu planetu“ priključila se i ove  godine Osnovna škola „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine.

Akciju organizuje Svetski fond za prirodu. Cilj je pokrenuti ekološke misli i aktivnosti kojima se mogu ublažiti posledice klimatskih promena uz poziv na promenu svakodnevnih navika za dugoročnu dobrobit planete i njenih stanovnika.

Treću godinu zaredom učenici i nastavnici OŠ „Dimitrije Tucović“ u Čajetini ovu akciju podržavaju simboličnim okupljanjem u školi. U subotu, 19.marta 2016.godine u trajanju od jednog sata i deset minuta , u nastavničkoj kancelariji, uz svetlost sveća, učenici su pokazali svoje mnogobrojne talente. U obeležavanju akcije učestvovali su učenici mlađih razreda (drugog i četvrtog) koji su se predstavili pesmom i recitacijama, a čuli su se i zvuci poznatih melodija koje je odsvirao jedan učenik. Starije razrede predstavili su članovi Ekološke sekcije, od kojih se moglo čuti više o samoj akciji. Članovi Recitatorske sekcije predstavili su se stihovima Duška Trifunovića i zavičajnog pesnika Mihaila Ćupovića, ženska pevačka grupa hora pesmama „Crven cvete“ i „Zasp`o Janko“, dramska sekcija izvođenjem „Jednog običnog razgovora“ i sekcija Engleskog jezika pesmom i kreativnom ekološkom recitacijom, koju je jedna učenica za ovu priliku napisala.

 Okupljanju su prisustvovali nastavnici, članovi Eko-odbora, roditelji, predstavnici medija, pomoćnik direktora škole i pedagog. Prisutnima se obratila mr Zorica Milosavljević, koordinatorka programa Eko-škole, koja je istakla značaj ovakvih akcija i povezivanja lokalnog stanovništva u jednu ekološku celinu koja je spremna da svojim potomcima ostavi čistu zelenu budućnost i svetlu okolinu. Pozvala je roditelje da posete časove na kojima učenici vredno rade sa svojim nastavnicima i obrazuju se u oblasti zaštite životne sredine.

Poruka koju su preneli mladi ekolozi škole u Čajetini je jasna i obavezujuća, kada pomislimo da je naš ekološki korak mali i nebitan, baš tada treba da ga napravimo i tako damo primer drugima u okruženju kako bismo svi zajedno krupnim koracima krenuli u pohod zaštite životne sredine.

Jagoda Jeremić, član Eko-odbora


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži