A A A

"Pulsirajuća nostalgija" obuhvata dva različita, ali međusobno povezana događaja: izložbu radio aparata, lampaša iz kolekcije Dragana Jovičića: „Lampaši, sada?!“, te projekciju filmova sa ovogodišnjeg 11. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“.

Program pod nazivom "Pulsirajuća nostalgija" u organizaciji Udruženja osoba sa invaliditetom "Minimas" biće održan sutra, u petak, 16. decembra u Sevojnu.

Konekcija između ova dva sadržaja je upravo Dragan Jovičić, domar i tehnički realizator mnogobrojnih izložbi u Narodnom muzeju Užice, koji je glavni lik filma snimljenog na Interakciji sa lokacijom ekipe u Užicu. Tema fimova „Priče iz muzeja“ koja je bila zadatak za tri međunarodne filmske ekipe studenata iz celog sveta, u Čačku, Ivanjici i Užicu, u našem gradu bavila se upravo onim što će i biti sadržaj izložbe „Lampaši, sada?!“ , a ličnost i delo Dragana Jovičića kako na filmu, tako i među nama , sada, možemo upoznati na pomenutoj izložbi.

Dragan Jovičić
Dragan Jovičić

Sadržaj izložbe u jednom delu već je predstavljen građanima Užica i u Jokanovića kući 2015. u okviru „Noći muzeja“, a u Sevojnu ćemo se podsetiti starih , ali videti i nove modele iz Jovičićeve kolekcije, među kojima će premijerno biti predstavljen primerak lampaša koji samo on u Srbiji poseduje u ispravnom stanju, a marka ostaje kao iznenađenje večeri. Dvadeset sedam lampaša iz ove kolekcije prikazaće, pored Jovičićeve upornosti, entuzijazma i predanosti  ovom , više nego hobiju, i jednu malu istoriju radija.  Za potrebe ove izložbe, Narodni muzej Užice, stavio je na raspolaganje i četiri panoa na kojima se može videti istorija radija u Srbiji i u užičkom kraju.

Izložba će otvoriti kustos Narodnog muzeja Užice, istoričar umetnosti Katarina Dogandžić Mićunović, u 19 sati. Može se pogledati sve do 30.decembra ove godine.

Projekcija filmova počinje u 20 sati i održaće se u holu OŠ "Aleksa Dejović" u Sevojnu, u ambijentu izložbene postavke, tako da će se omogućiti potpuni ugođaj „Priča iz muzeja“ u sadašnjem vremenu.

Pored fima o Draganu Jovičiću „Zvuk lampaša“ /Sound of light/ rediteljke Antoie Milčeve iz Bugarske, publika će moći da pogleda i filmove: Ruševine /Ruins” reditelja Pavela Ružjaka iz Češke, snimljen u Čačku i “Koreni” / The Roots/ reditelja Ane Korž iz Ukrajine, snimljen u Ivanjici.

Ovim programom Udruženje osoba sa invaliditetom završava ovogodišnji projekat za  kulturne aktivnosti u Sevojnu, Kult. Kota Sevojno. Program je realizovan pod pokroviteljstvom gradske opštine Sevojno, koja po prvi put ove godine izdvojila sredstva za ovakve aktivnosti.

Partneri na programskoj večeri “Puslirajuća nostalgija” su OŠ "Aleksa Dejović" iz Sevojna, Kancelarija za mlade Sevojno, zatim, Narodni muzej, Gradski kulturni centar, Umetnička škola, svi iz Užica i kompanija Zlatiborac D.O.O

 

(Fotografije za tekst korišćene iz Kataloga izložbe "Zvuk lampaša" , Narodnog muzeja Užice, kao i fotografije koje su uradili Milica Đorđević i Milinko Banjanac).


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži