A A A

Dobitnik Vukove nagrade za 2016. godinu je užičko Narodno pozorište. Ovu nagradu po 53. put dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke.

Užičko pozorište je kandidovao Grad Užice. U predlogu je navedeno da je Narodno pozorište Užice jedna od najuspešnijih ustanova kulture u zemlji koja obeležava tri značajna jubileja - 160 godina od osnivanja Teatralnog društva, 70 godina od osnivanja NP Užice i 20 godina Jugoslovenskog pozorišnog festivala. Sedam plodnih decenija Narodnog pozorišta Užica krasi  kontinuitet u uspešnim nastupima, negovana publika, istaknuti književnici i umetnici koji su stasali upijajući misli i poruke sa njegovih pozorišnih dasaka.

Ovogodišnji dobitnici Vukove nagrade pored užičkog pozorišta su Gimnazija "Veljko Petrović" iz Sombora, književnik i naučnik Miodrag Maticki, kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, teolog Dragan Vukić, OŠ "Braća Aksić" iz Lipljana i dirigent Đorđu Pavloviću. Među dobitnicma su i istoričar umetnosti Delfina Rajić, molekularni biolog Elizabeta Ristanović, kulturni poslenik Jugoslav D. Stajkovac, dramska umetnica Ljiljana Stjepanović, likovni umetnik Zagorka Stojanović i dramski pisac Miladin Ševarlić.

Sve nagrade su, kako je saopštila KPZ Srbije, donete jednoglasno, a tradicionalno će biti uručene početkom februara naredne godine.

Članovi žirija su bili: Momčilo Antonović, Svetislav Božić, Milovan Vitezović, Žarko Dimić, Bora Dugić, Rada Đuričin, Dragan Mraović, Selimir Radulović i Ljubivoje Ršumović.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži