A A A

Deseti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 14. do 19. januara 2017. godine u Drvengradu u Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Kao i prethodnih godina, festival je posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima svetskog autorskog filma. 

Takmičarski program desetog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf sastoji se od dvadeset dva filma domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade, Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, takmičiće se filmovi mladih režisera iz Bugarske, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Republike Srpske, Srbije, Ukrajine, Hongkonga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina. Međunarodni žiri čine predsednica žirija Glin Jan, književnica i scenaristkinja, Kristijan Valsamidis, advokat u industriji zabave i stručnjak za ekonomiju filma, i Nikola Ležaić, režiser, dok će o nagradi „Vilko Filač" za najbolju fotografiju odlučivati direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje. Na konkurs je pristiglo blizu 500 filmova, a za selekciju takmičarskog programa bili su zaduženi Maja Kusturica, Svetolik Mića Zajc i Marko Milosavljević.

 

U okviru programa Savremene tendencije biće prikazani neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije a koje će predstaviti njihovi autori – gosti festivala, na radionicama nakon projekcija. Na jubilarnom Kustendorfu biće prikazani filmovi: „Žena koja je otišla", prošlogodišnji pobednik Venecijanskog filmskog festivala, reditelja Lava Dijaza, „U krevetu sa Viktorijom" rediteljke Žustin Trie koji će na Kustendorfu predstaviti glumica Viržin Efira, „Cveće zla" finskog reditelja Anti Jokinena, dobitnika nagrade za najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu, „De Lan", pobednik Šangajskog filmskog festivala kineskog reditelja Đie Liua,g kao i „Duša na struni" koji je režirao Džang Jang. Takođe, na jubilarnom Kustendorfu biće prikazan najnoviji film osnivača Kustendorfa, reditelja Emira Kusturice „Na mliječnom putu".

 

U okviru ovogodišnjeg Kustendorfa uvedena je nova programska celina koja će predstaviti posetiocima i gostima festivala dugometražna ostvarenja mladih autora koja su osvajala priznanja i bila u nominacijama međunarodnih filmskih festivala. Ovi autori su ranijih godina sa svojim kratkometražnim ostvarenjima, učestvovali u takmičarskom programu Kustendorfa. Rediteljka Elica Petkova na prošlogodišnjem Kustendorfu učestvovala je u takmičarskom programu a ove godine se vraća sa svojim dugometražnim filmom „Žalejka" za koji je nagrađena specijalnim priznanjem Berlinskog filmskog festivala „Generacija 14 plus". U okviru celine „Novi autori" biće prikazani i filmovi: „Svi severni gradovi" koji je režirao višestruko nagrađivani mladi reditelj Dane Komljen, „Stari kamen", film nagrađen na filmskim festivalima u Stokholmu i Torontu koji je režirao Džoni Ma, kao i film „Nedeljivo" italijanskog reditelja Edoarda de Angelisa, dobitnika četiri priznanja Venecijanskog filmskog festivala.

 

Ovogodišnja retrospektiva biće posvećena Gordanu Mihiću, scenaristi čiji je opus obeležio i usmerio domaću kinematografiju. U okviru ove celine biće prikazani filmovi Živojina Pavlovića „Kad budem mrtav i beo" i „Buđenje pacova", „Vrane" koje su režirali Gordan Mihić i Ljubiša Kozomara, „Mehanizam" Đorđa Milosavljevića i „Crna mačka, beli mačor" Takođe, u ovom programu će biti prikazani filmovi Lava Dijaza, specijalnog gosta Kustendorfa.

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće nadaleko čuveni noćni život Kustendorfa. Za dobru atmosferu na prvoj večeri festivala biće zaduženi Emir Kusturica i TNSO uz Adama Stinga i Novosadski Big Bend orkestar. Muzički program obogatiće i svetski proslavljena bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, srpski rok bend Van Gog i argentinsko-kolumbijski ska-pank sastav „Če Sudaka".

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži