A A A

Požega je malo mesto, ali ima  bogatu istorijsku,  etnološku i arheološku prošlost. Nedostaje muzej da bi se sve to pokazalo široj javnosti. Kulturni centar Požege  u poslednje  tri godine realizovao je nekoliko projekta iz oblasti kulturno- istorijskog nasleđa.

Rezultat je   otvaranje  virtuelnog zavičajnog muzaja, autor je arhelog Marina Kotarac, kaže direktorka  Kulturnog centra, Slađana Varagić Petrović:

„Otvorili smo ovaj  muzej u digitalnom obliku, u virtuelnom svetu, i to je nastavak projekata koje smo realizovali u prethodne tri godine.  Reč je o projektima „Otrgnuto od zaborava, i Stari  požeški zanati“a u okviru njih se  Marina Kotarac bavila obilaženjem opštine, traženjem, evidentiranjem, popisivanjem, fotografisanjem, pravljenjem  jedne opsežne dokumentacije o svim predmetima koji mogu ući u potencijalni  zavičajni muzej Požege.“

Cilj   virtuelnog zavičajnog  muzeja koji  je nastao  posle vrlo posećenih izožbi prikupljenog materijala sa terena je  podsećanje Požežana na svoju istorju, i otvaranje pravog zavičajnog muzeja, kaže arheolog, Marina Kotarac:

„Na sajtu se najviše nalaze predmeti etnološke prirode,  sve ono što smo našli  kod Požežana, ili su oni sami doneli, već posle prve izložbe videlo se da ima dosta materijala, ljudi su  mnogo toga sačuvali, i svaki predmet je priča za sebe, priča o porodici i vremenu. Svi su želeli da te svoje porodične relikvije  prikažu na  našim izložbama, da to bude objavljeno. Suština je bila da se ti predmeti ne zaborave, da se preko njih podsetimo na staru Požegu, recimo na prvu berbernicu, na sodadžijske radnje koje su u ovoj varoši postojale. To je  deo istorije Požege, ali i Srbije. Krajnji cilj svega je da  se u Požegi otvori pravi zavičajni muzej. Za sada nema mogućnosti, nemamo prostor, nemamo sredstva, ali ovako ćemo pokazati šta imamo, i  sajt Virtuelni zavičajni muzej Požega je vrlo posećen.“

Raduje što su se brojni  meštani javili  nudeći  stare predmete iz porodičnog nasleđa, tako da se muzej uvek dopunjuje, ističe autorka Kotarac:

„Porodice se i dalje javljaju, zovu da dođemo da vidimo  šta imaju. Požega je mala, pa se sve brzo čuje,  i mi smo i dalje svakodnevno na terenu.Tako  imamo  mogućnost da dopunjujemo  zbirku našeg muzeja,ima još dosta toga.Izložen je samo malo deo požeških starina.

Podršku Virtuelnom zavičajnom muzeju u Požegi dalo je i Ministarstvo kulture Srbije.

 Autor:  Privrednik info

GALERIJA

vmuzejpozega1.jpg vmuzejpozega2.jpg vmuzejpozega3.jpg vmuzejpozega4.jpg

Share


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži