A A A

Grad Užice je kupio dva ulja na platnu („Pralje“ i „Kuća“ na planini“) Mihaila Milovanovića (1879-1941), prvog akademski obrazovanog slikara iz užičkog kraja.

 

Obe slike, dimenzija 80 sa 60 centimetara, plaćene su 5.200 evra i privremeno se nalaze u kabinetu gradonačelnika, ali će kasnije postati sastavi deo Legata Mihaila Milovanovića koji je, pre nekoliko godina, otvoren u Narodnom muzeju Užice.

- Umetničke slike su kupljene na aukciji i to smo morali da uradimo prilično tajno, jer da smo obnarodovali našu zainteresovanost Grad bi morao bi da plati znatno veći iznos.  Možemo da budemo ponosni, jer smo uspeli da kupimo dva umetnička dela znamenitog užičkog slikara - objasnio je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica i dodao da je novac za kupovinu obezbeđen iz gradskog budžeta.

 

Istakavši da sa ta dva ulja na platnu, Legat Mihaila Milovanovića poseduje ukupno 22 umetničke slike, Nikola Gogić, direktor Narodnog muzeja Užice je svedočio o tome da je aukcija trajala od 19. do 22. januara u beogradskoj aukcijskoj kući Madlart, vlasništvo kompanije Cepter, te da su obe slike kupljene za ukupno 5.200 evra.

- Urađene su manje konzervatorske intervencije i posle šest meseci obaviće se konačna konzervacija obeju slika - rekao je Gogić. On je dodao da su slike na aukciju stigle iz Nemačke, te da su dva kolekcionara takođe bila zainteresovana za kupovinu, ali da su odustala, nakon saznanja da Grad Užice želi da ih kupi.

 

Mihailo Milovanović je rođen u Gostinici, nedaleko od Užica. U Minhenu je završio Akademiju likovnih umetnosti. Bio je učesnik Balkanskih ratova, Prvog svetskog rata i ratni slikar Vrhovne komande Srpske vojske. Nakon rata, sa suprugom Valom, inače Čehinjom, preselio iz Beograda u Užice i živeo u svojoj vili na imanju u zaseoku Tuk.

Autor je poznatih portreta kralja Petra Prvog Karađorđevića, regenta Aleksandra Karađorđevića, vojvoda Putnika, Mišića, Stepanovića i Bojovića, ali nekoliko spomenika. Napisao je i roman „Lendina vodenica“.

Partizanske vlasti su ga streljale 28.novembra 1941. godine u Užicu, dan uoči pada Užičke republike, pod optužbom da je narodni neprijatelj i špijun iako je, zahvaljujući znanju nemačkog jezika i poznanstvu sa ocem nemačkog komandanta sa kojim je studirao u Minhenu, spasao mnoge građane. Rehabilitovan je pre nekoliko godina.

 izvor Radio Luna


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži