A A A

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je, prilikom obilaska užičkog Satrog grada, saopštio da će to ministarvo pružiti finansijsku i tehničku podršku kako bi taj lokalitet bio rekonstruisan i zaštićen u narednih nekoliko godina.

- Stari grad je među retkim i najkvalitetnijim lokalitetima te vrste u Srbiji i razgovarli smo sa predstavnicima lokalne samouprave i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo o tome koliko je potrebno da se uloži kako bi postao prava istorijska i turistička atrakcija.  Ministarstvo kulture će pružiti i finansijsku i tehničku podršku da se taj lokalitet arheološki istraži, ali i da se rekonstruiše i zaštiti. To je posao koji u narednih nekoliko godina možemo da oposlimo - rekao je Vukosavljević, koji je prethodno posetio izložbu „Užička republika 1941.“ u Narodnom muzeju i bio gost užičke Narodne biblioteke. 

Gradonačeklnik Užica Tihomir Petković je istakao da je grad prošle godine uložio 600.000 dinara za čišćenje i uređenje tvrđave. on je dodao i to da je u projekat oživljavanja Starog grada u turističke svrhe, zajedno sa hidrocentralom Pod gradom,  uređenom pešačkom i biciklističkm stazom koja ide trasom nekadašnje pruge uskog koloseka, kao i obližnjim arheolokim lokalitetom Staparska gradina, uključen i filmki reditelj Emir Kusturica.

 

Prema rečima Ivana Milunovića, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, taj zavod je konkurisao za sredstva Ministarstva kulture sa projektom prve i faze radova koji koštaju 12 miliona dinara i dodao da će ostale faze konzervacije koštati oko 30 milioina dinara.

- Ukoliko Ministarsvo kulture odobri 12 miliona dinara za prvu fazu, radovi će trajati tokom ove godine. Prvom fazom je predviđena konzervacija srednjih i gornjih zidina, što će obezbediti sigurnoist posetiocima, postavljanje signalizacije i montažnih stepenica. Za ostale faze, tokom kojih bi bile konzervisane donje zidine i vodena kula, potrebno je oko 30 milioina dinara. Posle svih konzervatorskih radova, možemo da razmišljamo o drugim kreativnim sadržajima na tvrđavi - rekao je Milunović. 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži