A A A

Književni festival Na pola puta, 11. po redu, održaće se od 17. do 21. aprila. Užički gimnazijalci, ali i šira čitalačka publika imaće priliku da čuju 14 pisaca koji će držati predavanja u amfiteatru Užičke gimnazije i na maloj sceni pozorišta.

Osim stalnih gostiju Nenada Velićkovića, Predraga Lucića, Dejana Ilića, neki od autora koji će doći, su Ivančica Đerić, Olja Savičević Ivančević , Adisa Bašić. Koncept književnih susreta je isti kao i prethodnih godina.  

  • Učenici čitaju knjige autora koji dolaze na festival, spremaju pitanja za razgovor s njima. Naravno, uz nadzor profesorke Ružice Marjanović, koja je zaslužna što se festival uspešno organizuje već 11. put, rekla je učenica Nevena Milojević, jedna od organizatorki festivala.

Teme o kojima će đaci razgovarati sa piscima su šarolike i zanimljive, a izdvojićemo samo neke. Uglješa Šajtinac će otkriti šta bi sve trebalo da sadrži jedna drama, dok će Almin Kaplan „ponuditi“ načine na koje može da se čita Dnevnik Ane Frank. Kome je zanimljiva tema humor u ljubavnoj poeziji, svakako ne bi trebalo da propusti predavanje pesnikinje Adise Bašić.

Prateći program ovgodišnjih književnih susreta biće raznovrsniji nego ranije, a sadržaće projekciju filma, izložbu fotografija i pozorišnu predstavu. I dok su učenici iz Bosne godinama dolazili na festival, sada će, po prvi put, doći i srednjoškolci iz Hrvatske.

  • Naročito sam ponosna što će nam ove godine doći grupa srednjoškolaca iz Hrvatske, jer mi već 11 godina pokušavamo da ih dovedemo , i to nam je sada uspelo, ispričala je profesorka Ružica Marjanović i dodala da je dolazak najavila i direktorka jedne riječke gimnazije.

Ona je objasnila da su najveći posao vezan za organizovanje festivala uradili učenici. U tom poduhvatu učestvovalo je njih 40, a predstavnice su Nevena Milojević, Kristina Kostić, Anđela Jeftić i Iva Ristanović.  

N.T.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži