A A A

Književni festival "Na pola puta" otvoren je večeras u Gradskoj galeriji u Užicu.

Festival, 11 po redu, trajaće do 21. aprila. Učenici, ali i šira čitalačka publika imaće priliku da čuju 14 pisaca koji će držati predavanja u amfiteatru Užičke gimnazije i na maloj sceni pozorišta.

Festival je počeo otvaranjem izložbe fotografija "Mali princ", autora Mateja Peljhana iz Ljubljane, a potom je prikazan dokumentarni film istog naziva.

Učenici Treće beogradske gimnazije igrali su predstavu "Nevidljivi spomenici", nastalu u saradnji za Bitef teatrom, u režiji Jelene i Minje Bogavac.

Tokom festivala, pisci će držati redovne časove književnisti užičkim gimnazijalcima, sa njima će se družiti, a uveče će, na maloj sceni, čitati svoja dela.

Iako je ranije bio najavljen, Predrag Lucić iz Splita, koji je bio stalni gost festivala, ove godine neće doći, ali je najavljen dolazak Borisa Dežulovića. Osim njega, učesnici festivala biće Ante Tomić (Split), Ivančica Đerić (Toronto), Adisa Bašić (Sarajevo), Srpko Leštarić (Beograd), Almin Kaplan (Stolac), Nenad Veličković (Sarajevo), Uglješa Šajtinac (Zrenjanin) i Olja Savičević Ivančević (Split), kao i Matej Peljhan (Ljubljana) i filmski stvaraoci iz Beograda - Stevan Filipović, Ana Nedeljković i Nikola Majdak.

Zahvaljujući saradnji sa Fondacijom "Mak Dizdar" iz Stoca i Centrom za kreativno pisanje iz Zagreba, gostiti Užica biće gimnazijalci iz Stoca, Sarajeva, Rijeke i Zagreba i studenati Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Za deset godina, festival je ugostio 75 autora, koji su učenicima održali 121 čas, bilo je priređeno više od 90 časova javnog čitanja, a gosti su bili i srednjoškolci i studenti iz Sarajeva, Beograda, Vranja, Novog Pazara, Tuzle, Zrenjanina, Kragujevca.

Užički književni susreti, čiji je cilj da među mladima promovišu savremenu regionalnu književnost, razlikuju se od ostalih po tome što se organizuju u školi i što u njihovoj pripremi, uz podršku profesorki književnosti - Ružice Marjanović, koja je zajedno sa Nenadom Veličkovićem pokrenula festival, Gordane Danilović, Ljiljane Smiljanić, Milene Stričić i Snežane Cvetković, učestvuju užički gimnazijalci.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži