A A A
Ljubitelji prirode i fotografije imaće priliku da učestvuju u nagradnom foto-konkurs „Viki voli Zemlju”, od 1. do 31. maja 2016. godine. Cilj je prikupljanja fotografija zaštićenih prirodnih dobara (nacionalni parkovi, rezervati, zaštićena područja) širom Srbije.
Srbija ima veliki broj zaštićenih prirodnih celina i dobara, ali su ona najčešće nepoznata i nedostupna javnosti. Cilj projekta je, s jedne strane, fotografisati pod slobodnom licencom što više prirodnih spomenika, a sa druge strane doprineti povećanju javne svesti o očuvanju prirode.
U takmičenju mogu učestvovati svi registrovani korisnici Vikipedije, koji treba da postave fotografije na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu. Fotografije moraju biti načinjene pre ili tokom trajanja konkursa. 
Stručni žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije odabraće tri najbolje fotografije koje će biti nagrađene laptopom, tabletom i eksternim hard diskom.
Fotografije će, pored dostupnosti na Vikimedijinoj ostavi, biti predstavljene javnosti i kroz izložbe u gradovima Srbije: u Beogradu u Turističkoj organizaciji Srbije, u Nišu na internacionalnom džez festivalu „Nišvil“ i u gradu odakle će stići pobednička fotografija. 
Foto-konkurs „Viki voli Zemlju” (Wiki Loves Earth - WLE) je međunarodno godišnje takmičenje koje se organizuje u više od 20 zemalja. Takmičenje je prvi put održano 2013. godine u organizaciji Vikipedije na ukrajinskom jeziku. Prošle godine je na globalnom nivou više od 8500 učesnika poslalo preko 100 hiljada fotografija.
„Viki voli Zemlju” se u Srbiji realizuje treću godinu za redom. Svake godine Srbija je prikupila oko 800 fotografija prirode. Organizatori su Zavod za zaštitu prirode Srbije, Vikimedija Srbije i Turistička organizacija Srbije.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži