A A A

Užičanin Ognjen Obradović, dobitnik je nagrade „Mladi Dis“ za rukopis „Kameni odraz“. Ovom nagradom stekao je pravo na štampanje svoje prve knjige u izdanju Gradske biblioteke Čačak.

Pedeset treće „Disovo proleće“ je u znaku poezije Tomislava Marinkovića, dobitnika Disove nagrade za žuvotni pesnički opus, a ovom prilikom saopštena su  imena dobitnika nagrade „Mladi Dis“, i nagrade za esej o Disovom stvaralaštvu. Uz Marinkovića laureati ovogodišnjeg „Proleća“ su i Ognjen Obradović (1992) iz Užica,  za poeziju, dok je Milica Bešić, apsolvent italijanistike, dobila treću nagradu za esej.

Svečani skup poklonika poezije najpre je pozdravio Igor Perišić, predsednik UO SKD, a potom je Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke, govorio o manifestaciji koja je započela u Čačku 7. marta, a završava se 27. maja dodelom Disove nagrade.

Ognjen Obradović, po obrazovanju dramaturg, nagradu „Mladi Dis“ dobio je za rukopis „Kameni odraz“ potpisan šifroma „Grotlo“. Ovom nagradom stiče pravo na štampanje svoje prve knjige u izdanju Gradske biblioteke Čačak.

U obrazloženju žirija kaže se:

– Žiri smatra da se rukopis "Kameni odraz" Ognjena Obradovića svojim kvalitetom i poetskom ubedlјivošću izdvaja od svih rukopisa pristiglih na konkurs, i da stoga zavređuje nagradu Mladi Dis. Zbirka "Kameni odraz" suočava nas sa pesničkim svetom u kome se prepliću elementi oneobičene svakodnevice, groteskne slike i lirske epifanije. Začuđen životom, kao i prolaznošću i krhkošću sveta za koji verujemo da ima čvrste konture, Ognjen Obradović će se u svojoj knjizi zapitati i o prirodi pesničkog stvaranja, i o smislu vlastitih pesama. Autor ove zbirke vodi mali lirski dijalog sa sobom i svetom oko sebe. Na trenutke taj dijalog poprima ton gorčine i oporosti, nekada ga ispune ironični i autoironični iskazi, povremeno se uobliči u kritički komentar konkretne stvarnosti, ali u suštini taj dijalog jeste umetnički vešto iskazana čežnja za punijim postojanjem. (Vojislav Karanović, predsednik).

Pored Obradovićevog rukopisa, žiri je izdvojio još tri  kvalitetna rukopisa:  Epistola (šifra “Hajdeger“) Ersana Muhovića (1992) iz Novog Pazara; Nema veze, (šifra “Grejs Šelbi“) Mirjane Narandžić (1992) iz Beograda i Krik (šifra “Scena“) Marije Tanasković (1993) iz Kralјeva.

Pohvalјene su i pojedinačne pesme Milana Vurdelјe (1993), Zlatka V. Stevanovića (1989), Dajane Vasojević (1997) i Mirjane Frau Kolarski (1987).

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Vojislav Karanović, predsednik, Živorad Nedelјković i Bojan Vasić, a odluka o prvonagrađenom radu donesena je jedoglasno. “Kameni odraz” se izdvojio po kvalitetu između 30 prispelih pesničkih rukopisa.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži