A A A

Grad Užice u sardanji sa udruženjem Užičana iz Beograda i udruženjem "Srpski krivak", nizom manifestacija obeležiće 160 godina od rođenja srpskog naučnika Nikole Tesle.

Već sutra, subota, 9. jul, u 19 sati u sali Grada Užica je predavanje pod nazivom"Život i delo Nikole Tesle", koje priprema Milić Stojić, penzionisani profesor beogradskog Elektrotehničkog fakulteta.  

Multimedijalni program sa kulturnim i muzičkim sadržajem je u ponedeljak, 11. jula, u 21 sat kod satre hidorcentrale. Predviđeno je gostovanje prof. dr Danice Grujičić, čuvenog neurohirurga, prikazivanje kratkih filmova, a u muzičkom delu nastupiće Marija Lazić i Mladen Pecović.

Ovo su danas najavili Petar Blagojević, član Gradskog veća zadužen za kulturu i obrazovanje i Dragan Filipović, član organizacionog odbora, na konferenciji u Malom parku, pored skulpture Nikole Tesle.

Prema rečima Filipovića posetioci stare hidrocentrale „Pod gradom“ biće u prilici da vide i Teslino jaje.

- Teslino jaje je oduvek bilo u užičkoj hidrocentrali, ali je bilo nekako zapostavljeno i sada će biti dostupno javnosti. Napravljeno je od mesinga i vrti se oko svoje ose u električnoim polju i demosntracija je principa rada asinhronog motora, na kome se temelji sve što nas okružuje. Na ovu temu detaljnije će govoriti profesor Stojić, u okviru svog predavanja, sutra veče u Užicu,- rekao je  Filipović, upućujući poziv Užičanima da prisustvuju i saznaju više zanimljivosti iz života i rada poznatog naučnika.

N.T.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži